THEPOWERGAME
Υπεραξία που αγγίζει ακόμα και το 25% μπορεί να εξασφαλίσει ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος, από την εφαρμογή λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο ακίνητό του. Η αύξηση αυτή στην αξία του ακινήτου αποτελεί σημαντικό δέλεαρ, όχι μόνο για όσους σχεδιάζουν να μεταπωλήσουν την περιουσία τους στο μέλλον, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για την εκμίσθωσή του, καθώς μπορούν, δυνητικά, να εξασφαλίσουν υψηλότερα έσοδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Καρναβά, επικεφαλής εξωτερικών δικτύων προϊόντων στέγης ιδιωτών του ομίλου Eurobank, «η υπεραξία ενός ενεργειακά αναβαθμισμένου ακινήτου σε σχέση με ένα συμβατικό, μπορεί να αγγίξει το 20% ή ακόμα και το 25%, εφόσον εφαρμόζονται λύσεις θερμοπρόσοψης-θερμομόνωσης, ηλιακός θερμοσίφωνας, τεχνολογίες «smart home» κι ενεργειακά κουφώματα».
Όπως ανέφερε ο κ. Καρναβάς, στο πλαίσιο σχετικού πάνελ στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων Real Estate Forum, αυτήν την στιγμή, στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, προσφέρονται προϊόντα χρηματοδότησης για ενεργειακές αναβαθμίσεις μέχρι 15.000 ευρώ, άτοκα και χωρίς προσημείωση του ακινήτου.
Η δε ζήτηση είναι πολύ υψηλή, καθώς έχουν ήδη επιλεγεί 40.000 νοικοκυριά μέσω του τελευταίου κύκλου του Εξοικονομώ, ενώ επιπλέον 40.000 αιτήσεις αναμένουν επιλεξιμότητα για λήψη χρηματοδότησης.
Υψηλότερο τίμημα πώλησης για ακίνητο που έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν πλέον να κεφαλαιοποιηθούν μέσω της εξασφάλισης υψηλότερου τιμήματος πώλησης ενός ακινήτου, που έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά. Στο παρελθόν και ιδίως κατά την διάρκεια της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση στην αγορά κατοικίας ήταν τέτοια, που ουσιαστικά δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στην τιμή μεταξύ ενός συμβατικού κι ενός αναβαθμισμένου ενεργειακά ακινήτου.
Η ζήτηση ήταν μηδαμινή και οι ενδιαφερόμενοι προτιμούσαν το πιο φθηνό ακίνητο, παραβλέποντας τα πλεονεκτήματα του πιο οικονομικού σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας ακινήτου.
Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει φυσικά με την συνειδητοποίηση όλων, ότι η δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην τσέπη μας, σε συνθήκες όπως η τρέχουσα.
Ως εκ τούτου, ένα σπίτι, το οποίο διαθέτει μια σειρά από λύσεις για να κρατά την κατανάλωση αυτή όσο το δυνατόν πιο χαμηλή, ουσιαστικά αποσβένει το πιο υψηλό κόστος κτήσης, με το χαμηλότερο κόστος χρήσης σε βάθος χρόνου. Σε συγκυρίες, όπως η σημερινή, που το κόστος της ενέργειας, έχει εκτοξευτεί, η απόσβεση γίνεται σε πολύ ταχύτερο χρόνο.
Ο δεύτερος λόγος που έχει αρχίσει να στρέφει περισσότερους προς την προτίμηση ακινήτων που είναι ενεργειακά αποδοτικότερα, έγκειται στην σταδιακή αλλαγή της κουλτούρας των αγοραστών, αλλά και των πωλητών. Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ellika Real Estate, κ. Βασίλης Αξαρλής, σημείωσε ότι «αλλάζει η κουλτούρα στην αγορά.
Η ενεργειακή αναβάθμιση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ξεκίνησε με την είσοδο πολλών ξένων αγοραστών στην ελληνική αγορά και σταδιακά έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και μεταξύ των Ελλήνων πωλητών ή αγοραστών.
Αντιλαμβάνονται δηλαδή την ανάγκη να επενδύσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους και πολλοί αγοραστές πράττουν το ίδιο, μόλις αποκτήσουν το ακίνητο». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, πολλές φορές πλέον γίνονται κι ενεργειακές αναβαθμίσεις σε ολόκληρες πολυκατοικίες, εφόσον υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των ιδιοκτητών.
Κομισιόν: Υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα νέα κτίρια
Εν τω μεταξύ, στις νέες κατασκευές κτιρίων, οικιστικών κι επαγγελματικών, δρομολογούνται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, αρχικά σε επίπεδο Ε.Ε. και εν συνεχεία και στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2023 και μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των νέων κτιρίων με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ.
Παράλληλα, σχετικό σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει την αύξηση του στόχου του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45%, έως το 2030. Επίσης, το χρονικό διάστημα για την αδειοδότηση ηλιακών εγκαταστάσεων σε στέγες περιορίζεται σε τρεις μήνες κατ’ ανώτατο όριο.
Μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για τα νέα δημόσια κι επαγγελματικά κτίρια (π.χ. γραφεία, αποθήκες, εμπορικά κέντρα κτλ.) άνω των 250 τ.μ. έως το 2026, ενώ για τα υφιστάμενα κτίρια, προτείνεται η ίδια υποχρεωτικότητα με χρονικό ορίζοντα έως το 2027.
Για τις νέες κατοικίες, προτείνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως το 2029. Όπως αναφέρει το σκεπτικό της Επιτροπής, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) και οι ηλιακές θερμικές τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές και τους προστατεύουν από την αστάθεια των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται και στον πρώτο Κλιματικό Νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες από την Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτόν υπάρχει σχετική διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στη στέγη.
Συγκεκριμένα, για κτίρια με κάλυψη άνω των 500 τ.μ. για τα οποία υποβάλλονται οικοδομικές άδειες από την 1η Ιανουαρίου του 2023, θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε ποσοστό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30% της κάλυψης.