THEPOWERGAME
«Ανάρπαστα» γίνονται τα πολυτελή διαμερίσματα που κατασκευάζονται κατά εκατοντάδες αυτήν την περίοδο κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής, ιδίως σε περιοχές, όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό και η Βουλιαγμένη, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει ανακάμψει σχεδόν στο επίπεδο πριν την πανδημία.
Νέες κατασκευές που κοστίζουν από 500.000 ευρώ και μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ, αποτελούν την νέα τάση στην αγορά κατοικίας, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές στρέφονται σε ακίνητα μεγάλης αξίας, προκειμένου να απευθυνθούν σε ένα διαφορετικό και σαφώς πολυπληθέστερο κοινό, σε σχέση με τους Έλληνες, των οποίων οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες στην παρούσα φάση κι ελλείψει σημαντικής τραπεζικής υποστήριξης, όπως κατά τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση.
Ένας ακόμα λόγος που ωθεί τους κατασκευαστές οικοδομών σε ακριβότερες κατασκευές, είναι ασφαλώς και το υψηλότερο κόστος κατασκευής, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι το κόστος για την ανέγερση μιας νέας οικοδομής στα νότια προάστια, μαζί με το κόστος της γης, ξεπερνά με ευκολία τα 2.500 ευρώ/τ.μ.
Ως εκ τούτου, μόνο αν η κατασκευή είναι υψηλής πολυτέλειας, μπορεί να πουληθεί σε τιμές της τάξεως των 3.500 ευρώ/τ.μ. και πάνω, ώστε να αποφέρει το απαιτούμενο κέρδος. Ως εκ τούτου, το αγοραστικό κοινό προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό, όπου οι οικονομικές δυνατότητες είναι αντίστοιχες.
Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει πολλαπλασιαστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και οι συναλλαγές τόσο από ανθρώπους τρίτων χωρών, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής, μέσω του προγράμματος της Χρυσής Βίζα, όσο και από Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού, ιδίως από τις ΗΠΑ.
Τούρκοι, Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι και Άραβες αποτελούν τους βασικούς αγοραστές, μέσω της Χρυσής Βίζα.
Οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν πολυτελή ακίνητα κόστους ακόμα και 10.000 ευρώ/τ.μ., καθώς εκτιμούν ότι η χρονική συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου ανόδου των επιτοκίων, ενώ και οι τιμές στην αγορά κατοικίας αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά τα επόμενα χρόνια, ιδίως όσο προχωρά η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Ένας ακόμα λόγος που ευνοεί τις πολυτελείς κατασκευές στα νότια προάστια, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές. Με τον τρόπο αυτό, η απόκτηση νεόδμητων ακινήτων έχει καταστεί σαφώς πιο προσιτή στους ξένους αγοραστές, οι οποίοι μέχρι να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση, στρέφονταν ως επί το πλείστον σε μεταχειρισμένα ακίνητα, ακριβώς λόγω της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την αναστολή του ΦΠΑ, επιβαλλόταν φόρος 24% στην απόκτηση νεόδμητης κατοικίας, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Η αναστολή αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες της περιόδου 2020-2022, χωρίς να αποκλείεται και η παράταση του μέτρου στο τέλος του έτους.
Αξίζει να τονιστεί ότι όπως ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή της, το 2021, οι άμεσες ξένες επενδύσεις για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 34,4% σε 1,17 δισ. ευρώ, από 875 εκατ. ευρώ το 2020.
Πρόκειται για μια επίδοση που πλησίασε εκείνη του 2019 (έτος-ρεκόρ), όταν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων είχαν αγγίξει τα 1,45 δισ. ευρώ, ενώ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν υπολογιστεί ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2021, στην χώρα εφαρμόζονταν ακόμα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την προστασία από την πανδημία.
Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι η αγορά της Ρωσίας είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα και οι Κινέζοι επενδυτές εξακολουθούν να απουσιάζουν, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται στην χώρα για την προστασία από την πανδημία, επικρατεί αισιοδοξία ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει μια ακόμα σημαντική αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τα έσοδα από το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή περίπου το 22% των συνολικών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.
Συνολικά, χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες (10,3% περισσότερες από το 2020), με το ελάχιστο όριο επένδυσης να είναι 250.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2021, έχουν εκδοθεί συνολικά 9.610 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές.
Πάντως, η πανδημία έχει περιορίσει σημαντικά τις σχετικές επενδύσεις, τουλάχιστον σε σύγκριση με την διετία 2018 – 2019. Τότε είχαν εκδοθεί συνολικά 5.428 νέες άδειες, δηλαδή πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των αδειών διαχρονικά.
Ειδικότερα, 1.893 άδειες είχαν χορηγηθεί το 2018 και σχεδόν διπλάσιες, δηλαδή 3.535. είχαν χορηγηθεί το 2019, αποτελώντας την καλύτερη επίδοση για ένα ημερολογιακό έτος.