THEPOWERGAME
«Φρένο» αναμένεται να τεθεί στην άνοδο του μεριδίου των Ρώσων επενδυτών ακινήτων στην ελληνική αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», μετά την απόφαση του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, να αναστείλει την έκδοση και ανανέωση αδειών παραμονής στην χώρα σε πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα αποδέχονται νέα αιτήματα για χορήγηση αδειών διαμονής, που βάσει των όρων του προγράμματος, έχουν διάρκεια πέντε ετών (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια). Παράλληλα, δεν θα εξετάζονται μέχρι νεωτέρας αιτήσεις για άδειες διαμονής της κατηγορίας «στελέχη επιχειρήσεων» για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι Ρώσοι με «Χρυσή Βίζα»
Πρόκειται για μια κίνηση που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» το 2022, με δεδομένο ότι οι Ρώσοι είχαν εξελιχθεί στη δυναμικότερη επενδυτική ομάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, με βάση τα σχετικά στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσης, το 2021, ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που αφορούσαν Ρώσους επενδυτές ακινήτων αυξήθηκε κατά 79% σε 576 συνολικά από την έναρξη του προγράμματος της Χρυσής Βίζα. Υπολογίζεται ότι χορηγήθηκαν πάνω από 350 νέες άδειες, με το συνολικό ύψος της επένδυσης για απόκτηση ακινήτων να προσεγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από την επιθυμία των ανθρώπων αυτών να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους, απέναντι σε κρίσεις, ακριβώς όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, αλλά και να έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, αξιοποιώντας την σχετική άδεια διαμονής. Ανάλογη τάση καταγράφηκε πέρσι και με άλλες εθνικότητες, που κατέγραψαν σημαντική αύξηση των αδειών που χορηγήθηκαν, όπως π.χ. ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ινδία και το Ιράν. Χώρες με έντονο το στοιχείο της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης, αποτελούν βασικούς τροφοδότες προγραμμάτων «Χρυσής Βίζα». Το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί βασική επιλογή για τους επενδυτές αυτούς, όχι μόνο λόγω του χαμηλού επενδυτικού ορίου των 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας, αλλά κι εξαιτίας της γεωγραφικής εγγύτητας με την χώρα καταγωγής τους.
Στην περίπτωση των Ρώσων επενδυτών, ένας ακόμα λόγος που τους έστρεψε προς την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσής Βίζα» έγκειται στην αιφνίδια αναστολή του αντίστοιχου προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης στην Κύπρο στο τέλος του 2020. Η εξέλιξη αυτή ώθησε αρκετούς Ρώσους στην αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών, με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη τους «στάση».
Το κυπριακό πρόγραμμα επαναλειτούργησε αργότερα εντός του 2021, ωστόσο με αρκετές αναθεωρήσεις των όρων χορήγησης αδειών παραμονής, που είχαν ως στόχο την κάλυψη των κενών ασφαλείας που παρατηρήθηκαν. Επίσης, πλέον, έχει σταματήσει η έκδοση νέων διαβατηρίων από την Κύπρο, που την είχε καταστήσει σε σημαντικό προορισμό, ιδίως για Ρώσους επιχειρηματίες κι επενδυτές.
Τα κέρδη απο το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα»
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» έχει αποφέρει κεφάλαια τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Από τα μέσα του 2014, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του 2021, έχουν χορηγηθεί συνολικά 9.610 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές. Με δεδομένο ότι το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι 250.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι οι άμεσες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, που ειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών επενδυτικής μετανάστευσης, οι περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα υψηλότερης αξίας. Εκτιμούν μάλιστα, ότι οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν ενδεχομένως, ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι 250.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι οι άμεσες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, που ειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών επενδυτικής μετανάστευσης, οι περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα υψηλότερης αξίας. Εκτιμούν μάλιστα, ότι οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν ενδεχομένως, ακόμα και τα 3 δις ευρώ. Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι επενδυτές από την Τουρκία με 605 άδειες και οι Ρώσοι επενδυτές με 576 άδειες.