THEPOWERGAME
«Ανοίγει ο δρόμος» για την κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών και εκπαιδευτικών υποδομών, συνολικού ύψους της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να κινητοποιήσει και σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ανερχόμενη αυτή κατηγορία ακινήτων. Πρόκειται για σειρά έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία (Βόλος και Λαμία) και Θράκη, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2020.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί, καθώς εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το μεγαλύτερο από τα έργα αφορά στην κατασκευή 3.000 φοιτητικών κατοικιών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι άλλες 1.000 στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για έργο αξίας 250 εκατ. ευρώ, που διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Αρχιρόδον, η Intrakat, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ και το σχήμα Μυτιληναίου-ΑΤΕΣΕ. Αφορά δε σε μια περιοχή, όπου οι στεγαστικές ανάγκες είναι σημαντικές και όπου τα τελευταία χρόνια, ελέω και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, παρατηρούνταν σημαντικές αυξήσεις των τιμών ενοικίασης και ελλείψεις στην διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού διαμερισμάτων.
Το Πανεπιστήμιο Θράκης «τρέχει» διαγωνισμό ΣΔΙΤ ύψους 105,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει προωθήσει μια παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στην Νέα Ιωνία Βόλου. Εκεί θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές κι ερευνητικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές Επίσης, στην πόλη της Λαμίας, το Παν. Θεσσαλίας προωθεί την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών κι ερευνητικών υποδομών. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 116 εκατ. ευρώ.
Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και διαχείριση φοιτητικών κατοικιών έχουν αναλάβει όμως και ιδιώτες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Την αρχή έκανε η Prodea Investments, η οποία επένδυσε σε ιδιόκτητα ακίνητα στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη ήδη από την περίοδο 2016-2017. Πιο πρόσφατα η Premia Properties έγινε κάτοχος 153 διαμερισμάτων, τα οποία νοικιάζονται από την Hamlet Student Flats, που με την σειρά της τα υπεκμισθώνει σε φοιτητές. Τα κτίρια βρίσκονται σε Αθήνα (Κυψέλη), Θεσσαλονίκη και Πάτρα, είναι συνολικής επιφάνειας 7.764 τ.μ. και αποφέρουν ετήσια μισθωτικά έσοδα 640.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο κόστος ενοικίασης για τους φοιτητές, το ακίνητο της Κυψέλης προσφέρει γκαρσονιέρες των 20-25 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα της τάξεως των 400-450 ευρώ. Το αντίστοιχο κτίριο της Πάτρας μισθώνεται αντί 280 – 420 ευρώ. Μάλιστα, τα διαμερίσματα προσφέρουν και σειρά παροχών, όπως ηλεκτρικό εξοπλισμό, δωρεάν Wi-Fi και υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης. Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται και τα έξοδα κοινής ωφέλειας. Στόχος της Premia είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από 1.000 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα σε βάθος πενταετίας.
Στελέχη της αγοράς ακινήτων παρατηρούν ότι η είσοδος μεγάλων εταιρειών του κλάδου και στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών αποδίδεται στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η ανάπτυξη συγκροτημάτων που να διατίθενται σε προσιτές τιμές, πέριξ των 300-600 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, την τοποθεσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. καθαρισμός, φύλαξη, πρόσβαση στο Διαδίκτυο κτλ.). Όπως σημειώνεται, όσο πιο πολύ αυξάνονται οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών κοντά στους χώρους φοίτησης, ή στα κέντρα των πόλεων, τόσο πιο ελκυστική για τους επενδυτές, θα γίνεται η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, καθώς θα μπορούν να προσφέρουν τα δικά τους ακίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα.