THEPOWERGAME
Με νέα ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2022 για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι όσοι έχουν καταπατήσει αστικές ή αγροτικές δημόσιες εκτάσεις, ακόμα και αν αυτές περιέχουν κτίσματα θα μπορούν να προχωρήσουν στην εξαγορά τους και να τις νομιμοποιήσουν πληρώνοντας ένα ποσό που αντιστοιχεί στην αξία τους.
Η υπαγωγή στη φορολόγηση των εξαγοραζόμενων ακινήτων θα είναι το δεύτερο σκέλος που θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Ο προϋπολογισμός του 2022 προαναγγέλλει τη νέα ρύθμιση. «Η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων στοχεύει στην εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, στην περιουσία της, στην εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του δημοσίου και στην απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεσή του.
Τονίζοντας ότι οι απόπειρες που έγιναν στο παρελθόν δεν υλοποιήθηκαν, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσεκτική εξέταση του προβλήματος, έτσι ώστε να βρεθεί σύννομη, δίκαια, διαφανής και συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο, καθώς είναι μία εξίσωση με πολλούς αγνώστους και μεταβλητές.
Βασικός στόχος είναι να δοθεί το δικαίωμα στους κάτοχους – με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις – να εξαγοράσουν τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ή τις αγοραίες για περιοχές εκτός συστήματος με κάποια έκπτωση και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.
Πολύτεκνοι και ανάπηροι που είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν οικονομική αδυναμία, πρέπει να καταβάλουν μικρότερο της αντικειμενικής αξίας τίμημα. Παρόμοιες τιμές θα έχουν και οι περιπτώσεις των πολιτών που στο καταπατημένο ακίνητο έχουν προχωρήσει στην έγερση της πρώτης κατοικίας. Υψηλότερο θα είναι το τίμημα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.
Για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων το τίμημα θα εξοφλείται σε δόσεις και αναλόγως με το ύψος του, ενώ θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Παράλληλα με εργαλείο το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) η κυβέρνηση κάνει το βήμα προς την ψηφιακή καταγραφή, ταξινόμηση και επεξεργασία όλης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους.
Όπως «δείχνει» ο προϋπολογισμός, το 2022 θα γίνουν τα παρακάτω έργα:
- Θα εντοπιστεί και προσδιοριστεί με ακρίβεια ακίνητη περιουσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Σχεδιάζεται ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, τα οποία δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα. Αυτό θα γίνει με τη συνεργασία εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Θα αξιοποιηθούν γεωχωρικά δεδομένα για τη διαρκή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων, ακτών και κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.
- Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών έτσι ώστε να εξοικονομούνται δαπάνες, ενώ θα γίνουν διαγωνισμοί στέγασης, καθώς και επαναληπτικοί διαγωνισμοί όσων δεν απέδωσαν με στόχο να σημειωθεί μείωση στις λειτουργικές δαπάνες και να γίνει στους νέους Κανονισμούς και απαιτήσεις όπως είναι της ενεργειακής απόδοσης και της ασφάλειας.
- Θα γίνει γρήγορη εκκαθάριση των σχολάζουσων κληρονομιών
- Με στόχο να διασφαλίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση του κοινωνικού έργου και η εκπλήρωση του σκοπού που έχουν αναλάβει, καθώς και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας στις χορηγούμενες από τα ιδρύματα υποτροφίες θα γίνονται έλεγχοι για τα ιδρύματα και κληροδοτήματα.
- Συνέχιση και βελτίωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας με ένα νέο και πιο απλό νομοθετικό πλαίσιο και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας και να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
- Με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και την εναρμόνιση με τις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας θα γίνει επανεξέταση του Κώδικα Απαλλοτριώσεων.