THEPOWERGAME
«Η διεκδίκηση του ΜΙΝΙΟΝ εντάσσεται στη στρατηγική μας για απόκτηση και αναβάθμιση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων που αποτελούν σύμβολα για τις πόλεις μας» δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ο κ. Ανδριόπουλος επιβεβαιώνει πως χθες το απόγευμα η Dimand έλαβε επιστολή σύμφωνα με την οποία είναι προσωρινός ανάδοχος στο διαγωνισμό της Folli Follie για την πώληση του MINION. Το τίμημα κινείται σε επίπεδα άνω των 25 εκατ. ευρώ και αποτέλεσε θετική έκπληξη για τα στελέχη της αγοράς ακινήτων.
Η απόκτηση του ΜΙΝΙΟΝ, λέει ο επικεφαλής της Dimand, έρχεται να συμπληρώσει τις επενδύσεις της εταιρείας στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο (με μια ανάπτυξη άνω των 100.000 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς τα οικιστικά έργα), στον ιστορικό Πύργο του Πειραιά που ήταν για δεκαετίες αναξιοποίητος (εντός του 2023 θα λειτουργήσει ως ένα από τα πιο «πράσινα» κτίρια της χώρας), στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια (που μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ανοίξει τις πύλες του ξενοδοχείο 200 δωματίων της αλυσίδας Moxy). Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη του συγκροτήματος γραφείων Hub 26, συνολικής επιφάνειας 21.200 τ.μ. που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023 επιχειρείται η… ανάσταση μιας ολόκληρης περιοχής πέριξ του παλαιού εργοστασίου της Ζυθοποιϊας ΦΙΞ.
«Θα χρειαστούν αναλυτικές μελέτες προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για το ΜΙΝΙΟΝ» λέει ο κ. Ανδριόπουλος. Προς το παρόν, προσθέτει, «σκεφτόμαστε ένα κτίριο μικτής χρήσης που θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης, κ.α.». Ο ίδιος τονίζει πως δεν προβληματίζει την εταιρεία το γεγονός ότι αποκτά περίπου τα 16.000 τ.μ. από τα περίπου 21.000 που είναι η συνολική επιφάνεια του ΜΙΝΙΟΝ με την ενοποίηση πέντε δεκαώροφων κτιρίων. Τα υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου ανήκει σε διάφορους ιδιοκτήτες μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του ιδρυτή του ΜΙΝΙΟΝ Γιάννη Γεώργακα, με τους οποίους πιθανώς θα επιχειρήσει να έλθει σε συμφωνία η Dimand.
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό πως το κέντρο της Αθήνας έχει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο συνέδριο Prodexpo είχε υποστηρίξει πως «έχουμε μια συγκυρία με τα εννέα από τα 19 υπουργεία να μετακομίζουν σε δημόσιο ακίνητο τρία χιλιόμετρα από το κέντρο (σ.σ. στο συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ). Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει μνημόνια συναντίληψης για να μεταφερθούν εκτός κέντρου και η ΔΕΗ απέκτησε ακίνητο στη Μεσογείων (στρατόπεδο Πλέσσα) που θα φτιάξει ένα επιχειρηματικό κέντρο. Περίπου 200 κτίρια τα επόμενα επτά χρόνια θα αλλάξουν χρήση και χρήστες και ίσως και ιδιοκτήτες».
Την ίδια άποψη είχε εκφράσει στην Prodexpo και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος είχε δηλώσει πως πρέπει «να μαζευτούμε όσοι έχουμε μεγάλα ακίνητα στην πόλη και να πάρουμε αποφάσεις. Τα ακίνητα δεν έχουν γραφειοκρατικά βάρη, έχουν πολιτικά βάρη».
Ποιοι άλλοι διεκδίκησαν το ΜΙΝΙΟΝ
Εδώ και αρκετές εβδομάδες κυκλοφορούσαν πληροφορίες για πέντε προσφορές στο διαγωνισμό για το ΜΙΝΙΟΝ και από την πρώτη στιγμή εμφανίζονταν ως διεκδικητής η Dimand. Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά κατέθεσε και εταιρεία που συνδέεται με την ισραηλινή ξενοδοχειακή αλυσίδα Brown η οποία έχει πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων στην περιοχή της Ομόνοιας. Ελέγχουν ήδη τα ξενοδοχεία Brown Acropol, DAVE Red Athens και Lighthouse Athens ενώ έχουν ανακοινώσει την εξαγορά του Kubic Athens Smart Hotel στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά του ισραηλινού ομίλου για το ΜΙΝΙΟΝ συνοδεύονταν από σειρά αναβλητικών αιρέσεων, ήταν επίσης αρκετά υψηλή αλλά χαμηλότερη της προσφοράς που κατέθεσε η Dimand.
Στους πέντε υποψηφίους για το ΜΙΝΙΟΝ συγκαταλέγονταν η επίσης ισραηλινή Zoia η οποία έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 30 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.
Στους αρχικούς ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονταν και η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Prodea με την οποία συνεργάζεται η Dimand στις περισσότερες από τις αναπτύξεις που προαναφέρθηκαν. Όμως αποσύρθηκε πριν από αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και μικτό επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε και η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα Radisson.
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Dimand, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτίριο θα έχει μικτή χρήση καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας. Σημειώνει ακόμη ότι, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σε συνεργασία με τους θεσμικούς της επενδυτές. Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της εταιρείας.