THEPOWERGAME
Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για την πρώτη φάση των έργων υποδομής στο Ελληνικό, προϋπολογισμού γύρω στα 250 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την επιλογή του κατασκευαστή του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, του Marina Tower, κόστους περί τα 250 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον Marina Tower οι προσφορές για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας υποβλήθηκαν, κατά πληροφορίες, αυτές τις ημέρες από σχήματα ελληνικών και διεθνών ομίλων με εμπειρία σε πολυώροφα κτίρια.
Παράλληλα με την πρώτη φάση των έργων υποδομής τα οποία συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, που είναι και η πρώτη προτεραιότητα της Lamda Development, προχωρά και το δεύτερο στάδιο των κατεδαφίσεων κτιρίων με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς τριμήνου. Έχει ήδη επιλεγεί ο Project Manager για τα έργα υποδομής, η εταιρεία συμβούλων μηχανικών Hill International, καθώς και ο ανεξάρτητος μηχανικός, η αυστριακή SETEC. Είχε, επίσης, ανακοινωθεί πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα προσλαμβάνονταν και ο σύμβουλος για τα κτιριακά έργα. Όπως έχει υποστηρίξει η διοίκηση, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 80% των έργων υποδομής στο Ελληνικό.
Εκτός από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, με κόστος περί τα 80 εκατ. ευρώ στα έργα υποδομής που θα προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται το οδικό δίκτυο, τα έργα κοινής ωφέλειας, η υποδομή για το τραμ, το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης νερού, καθώς και τα έργα υποδομής που συνδέονται με την μαρίνα στον Άγιο Κοσμά.
Σε πρόσφατη παρουσίαση, η διοίκηση της Lamda είχε υποστηρίξει πως τα έργα της πρώτης φάσης στο Ελληνικό, για την περίοδο μέχρι το 2025, θα φτάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν, βέβαια, και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τρίτους (όπως στο Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο – IRC) ή μέσω των κοινοπραξιών που συμμετέχει η Lamda (όπως τα ξενοδοχεία και οι πολυτελείς βίλες που αναπτύσσονται μαζί με τον όμιλο TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου).
Στην πρώτη φάση, εκτός από το IRC, τα ξενοδοχεία και τις πολυτελείς βίλες στο παραλιακό μέτωπο, προωθείται και η κατασκευή των δύο εμπορικών κέντρων (στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και μπροστά στη μαρίνα Αγίου Κοσμά), ο Marina Tower, ο πύργος γραφείων στην Λεωφ. Βουλιαγμένης, το αθλητικό συγκρότημα καθώς και δύο οικιστικά συγκροτήματα για μικρότερα βαλάντια.
Τόσο η διοίκηση της Lamda Development, όσο και οι διοικήσεις των κατασκευαστικών ομίλων αποφεύγουν να αναφερθούν στις διεργασίες και στους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ελληνικό. Παλαιότερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΑΒΑΞ θα συνεργάζονταν στη διεκδίκηση του πύργου κατοικιών Marina Tower με την αμερικανική Macklowe Properties, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον είχε εκφράσει και η Archirodon. Με μικτά σχήματα κατεβαίνουν και οι άλλοι εγχώριοι όμιλοι.