THEPOWERGAME
Σε τιμές – φωτιά αναμένεται να διατεθούν προς πώληση αρκετά από τα νεόδμητα διαμερίσματα που βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο, καθώς πολλοί κατασκευαστές αναμένεται να επιχειρήσουν να περάσουν στους αγοραστές τις αυξήσεις που παρατηρούνται στα οικοδομικά υλικά, αλλά και τις σημαντικά υψηλότερες τιμές που έχουν προσφερθεί για την εξασφάλιση των ούτως ή άλλως λιγοστών κενών οικοπέδων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Ασφαλώς, το γεγονός ότι αναμένονται σημαντικές αυξήσεις τιμών, ιδίως στα νεόδμητα ακίνητα, δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν και πρόθυμοι αγοραστές γι΄ αυτά, καθώς στη σημερινή συγκυρία, δεν υπάρχει η ρευστότητα (έστω μέσω τραπεζικού δανεισμού), που υπήρχε κατά τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι τιμές των οικοδομικών υλικών καταγράφουν εκρηκτική αύξηση κατά την διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, συμπιέζοντας τα περιθώρια των κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες αναγκαστικά θα υποχρεωθούν να περάσουν μέρος του αυξημένου κόστους στους υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο κατά την διάρκεια του φετινού Αυγούστου, παρατηρήθηκε αύξηση (σε ετήσια βάση), του σιδήρου οπλισμού κατά 16,3%, ενώ άνοδο κατά 16,4% σημειώθηκε και στους σωλήνες χαλκού.
Ακόμα και το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου κίνησης (+20,6% τον φετινό Αύγουστο) αναμένεται να επιβαρύνει το κόστος, καθώς έχουν αυξηθεί τόσο τα μεταφορικά των υλικών, όσο και το κόστος εργασιών που απαιτούν βαριά μηχανήματα, όπως εκσκαφείς και φορτηγά αποκομιδής χωματουργικών υλικών.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με τις τιμές των κατοικιών που μειώθηκαν κατά 40% μεσοσταθμικά την περίοδο 2009-2017), οι τιμές των δομικών υλικών δεν υποχώρησαν περισσότερο από 5%-10%.
Εν τω μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση για οικόπεδα, έχει πυροδοτήσει «έκρηξη» στην αγορά οικοπέδων, όπου σημειώνονται αυξήσεις της τάξεως του 25% -30% μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις προνομιακών σημείων, έχουν καταγραφεί ακόμη και πλειοδοσίες μεταξύ οικοδομικών εταιρειών.
Αυτονόητο είναι λοιπόν, ότι μόλις κατασκευαστούν τα εν λόγω ακίνητα, θα αποτιμηθούν σε αρκετά υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, περιορίζοντας αυτομάτως και την «δεξαμενή» των πιθανών αγοραστών.
Η προθυμία των κατασκευαστών να εκταμιεύσουν σημαντικά υψηλότερα ποσά για την απόκτηση οικοπέδων, εδράζεται στο ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν όσο περισσότερη «πρώτη ύλη» μπορούν μέχρι το τέλος του 2022. Τότε εκπνέει η ισχύς του μέτρου της αναστολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.
Πρόκειται για μια ρύθμιση, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη διαμερισμάτων, τα οποία θα μπορούν να απευθυνθούν στο σύνολο του αγοραστικού κοινού, χωρίς την επιβάρυνση από τον συγκεκριμένο φόρο και όχι μόνο στους αγοραστές πρώτης κατοικίας (οι οποίοι ανέκαθεν απολάμβαναν την εξαίρεση από τον ΦΠΑ κατά την απόκτηση κατοικίας).
Ενδεικτικό του ράλι των τιμών των οικοπέδων, είναι ότι πλέον αποτιμώνται σε αξία ανάλογη ή έστω ελαφρώς υποδεέστερη εκείνων που ίσχυαν το 2013.
Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την τελευταία ετήσια έρευνα της Geoaxis (εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων), για τις τιμές των οικοπέδων.
Η μέση τιμή πώλησης οικοπέδων στους Αμπελόκηπους προσεγγίζει τα 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Μαρούσι οι τιμές κινούνται πέριξ των 700 ευρώ/τ.μ. και στο Χολαργό το κόστος απόκτησης οικοπέδου διαμορφώνεται πλησίον των 1.000 ευρώ/τ.μ.
Όσον αφορά τις αντιπαροχές, αυτές διαμορφώνονται σε ποσοστά της τάξεως των 35%-40%.
Η αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα αποτυπώνεται και από τον όγκο των νεόδμητων κατοικιών που διατίθενται πλέον προς πώληση.
Σε πρόσφατη έρευνα της Ακαδημίας Real Estate του δικτύου μεσιτικών γραφείων Newdeal Real Estate, προέκυψε ότι σχεδόν το 1/3 των πωλούμενων κατοικιών σε περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων είναι πλέον νεόδμητες κατασκευές. Για παράδειγμα, στα Βριλήσσια, τα νεόδμητα αποτελούν το 32% του συνόλου των πωλούμενων κατοικιών, με το μέσο κόστος τους να αγγίζει τα 3.500 ευρώ/τ.μ.
Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και στη Γλυφάδα, όπου ένα στα τρία πωλούμενα ακίνητα είναι καινούργια κατασκευή, με την μέση τιμή να αγγίζει τα 5.200 ευρώ/τ.μ. Ακόμα υψηλότερη είναι η αναλογία νέων/παλαιά ακίνητα στη Νέα Σμύρνη, όπου το 41% αφορά καινούρια διαμερίσματα.
Διαφορετική είναι η κατάσταση σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως στου Ζωγράφου, όπου τα νεόδμητα δεν ξεπερνούν το 11%. Συνολικά στο σύνολο του λεκανοπεδίου, τα προς πώληση νεόδμητα αποτελούν το 12%, ποσοστό όμως που είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.