THEPOWERGAME
Σε αυξητικούς ρυθμούς κινείται η αγορά κατοικίας στον ευρωπαϊκό Νότο, με τα τελευταία στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat), να το επιβεβαιώνουν.
Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, ο δείκτης τιμών των κατοικιών (IPAB), που αγοράστηκαν ως κατοικίες ή ως επενδυτικά ακίνητα από οικογένειες στην Ιταλία, σημείωσε αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 0,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η αγορά κατοικίας σημείωσε αύξηση 1,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η Istat επισημαίνει ότι η αυξητική τάση παρατηρείται κυρίως στις νέες οικοδομές κατοικιών, όπου παρατηρήθηκε αύξηση +4% το πρώτο τρίμηνο και +2% το δεύτερο, σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2020. Όσο για τα ήδη υπάρχοντα σπίτια, οι τιμές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,1%.
Ωστόσο, εξειδικεύοντας την κατάσταση στην αγορά ακινήτων ανά γεωγραφική περιοχή, παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, στη Βορειοδυτική Ιταλία και στη Βορειοανατολική, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων σημείωσε μια επιβράδυνση. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η αυξητική τάση στη Βορειοδυτική έπεσε στο +0,1% από +1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και στη Βορειοανατολική στο +0,3% από +2,3% αντίστοιχα. Στην Κεντρική Ιταλία αντιθέτως, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση από τον εθνικό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν 1,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 που η αύξηση ήταν 1,2%. Από την άλλη, στον ιταλικό Νότο και τα νησιά, οι τιμές σημείωσαν μια μικρή πτώση στο -0,2% από το +1,4% του πρώτου τριμήνου.
Όσο για τις μεγάλες ιταλικές πόλεις, στο Μιλάνο και το Τορίνο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στην αγορά κατοικίας σημείωσε μεγάλη επιβράδυνση. Από το +5,2% (Μιλάνο) του πρώτου τριμήνου, το δεύτερο έπεσε στο +1,4% και από το +1,9% (Τορίνο) στο +1,6%. Στη Ρώμη, από την άλλη πλευρά, οι τιμές των σπιτιών σημείωσαν πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο στο -0,5%, από το +1,7% του πρώτου τριμήνου του 2021.
Για την Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που ανακοινώθηκαν προ ημερών δείχνουν πάντως μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές στην Αθήνα αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,4%, στη Θεσσαλονίκη με 4,1% και πανελλαδικά κατά 4,4%. Πέρυσι, με βάση τον δείκτη της ΤτΕ οι τιμές στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 7,6% και στη Θεσσαλονίκη κατά 4,8%. Σημειώνεται πως η μεγάλη αύξηση τιμών συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλες πόλεις της χώρας.
Σε πρόσφατη ανάλυση της Cerved Property Services αναφέρονταν πως στα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας περιλαμβάνεται η ζήτηση από Έλληνες για ιδιόχρηση παρά το πολύ υψηλό κόστος στέγασης, η περιορισμένη προσφορά λόγω αυξημένου όγκου συναλλαγών την περίοδο 2018 και 2019, οι νέες εργολαβικές οικοδομές και νεόδμητα νέας κατασκευαστικής φιλοσοφίας. Τα διαπραγματευτικά περιθώρια παραμένουν σταθερά καθώς οι αγοραστές πιέζουν, αλλά οι πωλητές δεν ενδίδουν. Ταυτόχρονα στο κάδρο έχουν μπει και οι τουριστικές κατοικίες, με την ελπίδα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων και συνταξιούχων.