THEPOWERGAME
Εποχές 2019 ζει πλέον ξανά η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς το επίπεδο των κρατήσεων και το ύψος των εσόδων, έχει επιστρέψει ήδη στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, τον φετινό Ιούλιο, στο κέντρο της Αθήνας, η μέση πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης εκτοξεύτηκε στο 83%, από μόλις 26% τον περασμένο Δεκέμβριο και χαμηλότερα του 50% πριν από περίπου ένα χρόνο.
Η αύξηση αυτή της ζήτησης αποτυπώθηκε και στις τιμές, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να ανέρχεται σε 61 ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα για ένα διαμέρισμα άγγιξε τα 1.064 ευρώ, από μόλις 275 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.
Πρόκειται για μια σαφής βελτίωση της αγοράς, η οποία οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι πλέον στην αγορά εντοπίζεται σαφώς μικρότερος αριθμός καταλυμάτων.
Συγκεκριμένα, οι ενεργές αγγελίες ακινήτων (όπου δηλαδή έχει γίνει έστω και μία μίσθωση κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών), ανέρχονταν σε 7.451 τον φετινό Ιούλιο, όταν στην αρχή της πανδημίας το σχετικό μέγεθος ανερχόταν σε σχεδόν 11.000.
Πάντως, το σχετικό νούμερο σήμερα είναι αυξημένο από το χαμηλό των 6.300 αγγελιών που είχε παρατηρηθεί τον φετινό χειμώνα.
Υψηλή προτίμηση για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Τα στοιχεία από τον φετινό Ιούλιο είναι χαρακτηριστικά του μεγέθους της ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας τους επαγγελματίες εκείνους, που ανέμεναν αισθητά καλύτερη σεζόν φέτος, όχι μόνο λόγω της ανάκαμψης των ταξιδιών, αλλά κι εξαιτίας της υψηλής προτίμησης που δείχνουν πλέον αρκετοί επισκέπτες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε για μια ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, είτε για μια μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή (π.χ. άνω του ενός μήνα), συνδυάζοντας την διαμονή σε μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και με υψηλή ποιότητα νυχτερινής διασκέδασης, με την εργασία.
Η εικόνα μάλιστα αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη κατά τον μήνα Αύγουστο κι ενώ υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες και για τους φθινοπωρινούς μήνες, ιδίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, λόγω του ήπιου κλίματος στην Αθήνα, αλλά κι επειδή κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ουσιαστικά δεν λειτούργησε η αγορά, λόγω της επιβολής μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, στο πλαίσιο του περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας.
Ουσιαστικά δηλαδή, η περσινή σεζόν έλαβε πρόωρο τέλος στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με φέτος.
Αναφορικά με τους επόμενους μήνες, στελέχη της αγοράς αναμένουν μια σημαντικά αναδιάταξη στον κλάδο, καθώς προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά το μερίδιο αγοράς των επαγγελματιών του κλάδου, δηλαδή των εταιρειών που ειδικεύονται στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε για λογαριασμό Ελλήνων, ή και ξένων επενδυτών.
Παράλληλα, προβλέπεται να διατηρηθεί η μεγάλη ζήτηση για πλήρως επιπλωμένα κι εξοπλισμένα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα και σίγουρα εντός του εμπορικού τριγώνου της πόλης.
Ωστόσο, ειδικά από την άνοιξη και μετά, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον και για βίλες στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, για διαμονή τουλάχιστον τριών-τεσσάρων μηνών.
Πρόκειται για ζήτηση που αφορά στους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες», δηλαδή στελέχη ξένων εταιρειών από το εξωτερικό, που ενδιαφέρονται να μείνουν και να εργαστούν στην Αθήνα, ή και σε άλλα μέρη της χώρας.
Η τάση αυτή έκανε ήδη την εμφάνισή της από φέτος, ωστόσο δεν ήταν ακόμα τόσο έντονη.
Τους επόμενους μήνες όμως και καθώς θα αρχίσει να αποκαθίσταται πλήρως η ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας και το ζήτημα της πανδημίας να αποτελεί σταδιακά παρελθόν, αναμένεται σημαντική ροή επισκεπτών της συγκεκριμένης κατηγορίας.