Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι traders αναμένουν την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χαμηλώνει 0,4%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κινείται 0,8%, ο CAC της Γαλλίας υποχωρεί 0,5%, ο DAX της Γερμανίας κινείται οριακά ανοδικά 0,2% χάρη στα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη της Siemens Energy.
Το ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι στραμμένο στην απόφαση και τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο και τους δασμούς. Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 2,25%.
Στο μικροσκόπιο αποτελέσματα κερδών από τις ABB, OVH, Pernod Ricard, Hermès, Deliveroo, Sainsbury’s, Forvia και L’Oréal.
Οι μετοχές της Siemens Energy εκτινάχθηκαν κατά 12% στη Γερμανία μετά την αναβάθμιση των προβλέψεών της για το οικονομικό έτος 2025.
Αντίθετα, η Hermès, ο γαλλικός οίκος πολυτελείας γνωστός για τις τσάντες Birkin και νεοαναδειχθείσα ως η μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελείας παγκοσμίως, υποχώρησε κατά 3,4% μετά από μικρή υστέρηση στις πωλήσεις σε σχέση με τις προσδοκίες.
Η Pernod Ricard, παραγωγός του ιρλανδικού ουίσκι Jameson και της σαμπάνιας Mumm, ανακοίνωσε την Πέμπτη πτώση 3% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη πιεσμένο κλάδο των αλκοολούχων ποτών.
Οι αναλυτές ανέμεναν η Pernod Ricard —ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός δυτικών αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως— να καταγράψει πτώση 2% στις οργανικές καθαρές πωλήσεις για το τρίμηνο που έληξε στο τέλος Μαρτίου.
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν κυρίως ανοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρότι η Wall Street σημείωσε απότομη πτώση την Τετάρτη, μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η πτώση στη Wall Street εντάθηκε από την κατακόρυφη υποχώρηση 6,9% στη μετοχή της Nvidia, πρωταγωνίστριας της τεχνητής νοημοσύνης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας.