THEPOWERGAME
Αρνητικά πρόσημα για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, την ώρα που οι επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αποφάσεις της Fed, περιμένοντας παράλληλα και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.
Η συνεδρίαση της Fed ακολουθεί μία σειρά από στοιχεία που έχουν δείξει άλμα του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Όσον αφορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν 6,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010.
Σύμφωνα όμως με τα όσα υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Fed στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι ανοδικές αυτές πιέσεις στις τιμές είναι παροδικές, οφείλονται σε τεχνικούς παράγοντες και σε κάποιες διαταραχές που έχει προκαλέσει η πανδημία και σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται να επηρεάσουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Στο επίκεντρο επανέρχονται και οι εντάσεις της Κίνας με τη Δύση, μετά και το ανακοινωθέν των G7 που επέπληξαν το Πεκίνο για μια σειρά ζητημάτων, με την Κίνα να μιλά για κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 49,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 51,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στο ταμπλό ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,25% και κατά 0,49% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 29.297 μονάδες.
Πτώση 1,15% για τον Shanghai Composite στις 3.515 μονάδες, 1,63% για τον CSI στις 5.082 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,55% ο Hang Seng στις 28.481 μονάδες, ο δείκτης ASX σταθεροποιείται στις 7.633 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi ενισχύεται κατά 0,61% στις 3.278 μονάδες.