Τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύονται σημειώνοντας τεχνική αντίδραση μετά την πτώση της Δευτέρα, αφού οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η επικείμενη “Ημέρα Απελευθέρωσης” του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη προκαλεί έντονες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.
Εκτός από τις μετοχές, οι τιμές των επενδύσεων που θεωρούνται πιο ασφαλείς, όταν η οικονομία δείχνει ασταθής, αυξάνονταν. Ο χρυσός ανέβηκε νωρίς την Τρίτη στα 3.172,80 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο δείκτης Nikkei 225 του Τόκιο σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% φτάνοντας στις 35.663,86 μονάδες, καθώς ο Πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι παρακαλούσε τον Τραμπ να μην επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα αυτοκίνητα της Ιαπωνίας, ενός μακροχρόνιου συμμάχου των ΗΠΑ. Μια έρευνα της κεντρικής τράπεζας έδειξε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος μεταξύ μεγάλων κατασκευαστών.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ανέβηκε 1,1% φτάνοντας στις 23.363,96 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 3.355,31 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ανέβηκε 1,8% στις 2.525,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σκαρφάλωσε 1% στις 7.919,50 μονάδες.
Η Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 2,6%, ενώ ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε 0,2%. Στη Μπανγκόκ, ο δείκτης SET προχώρησε σε άνοδο 1,1%.
Τη Δευτέρα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6% φτάνοντας στις 5.611,85 μονάδες, ενώ ολοκλήρωσε το Μάρτιο με απώλεια 4,6% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, την χειρότερη επίδοση των τελευταίων δύο και μισών ετών.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ανέβηκε 1% στις 42.001,76 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq Composite υποχώρησε 0,1% στις 17.299,29 μονάδες, επηρεασμένος αρνητικά από τις πτώσεις των μετοχών των Tesla, Nvidia και άλλων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Οι συνεχείς διακυμάνσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχουν γίνει συνήθεια λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το τι θα κάνει ο Τραμπ με τους δασμούς — και πόσο θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη των οικονομιών. Οι διακυμάνσεις στην Wall Street ακολούθησαν μια παγκόσμια πτώση που σημειώθηκε τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες αυξήθηκαν για τις επιπτώσεις των δασμών που λέει ο Τραμπ ότι θα φέρουν πίσω θέσεις εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ.
Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν αυτό που ο Τραμπ αποκαλεί “ανταποδοτικούς” δασμούς, προσαρμοσμένους στο βάρος που κάθε χώρα επιβάλλει στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων πραγμάτων όπως οι φόροι προστιθέμενης αξίας. Πολλά παραμένουν άγνωστα, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την “Ημέρα Απελευθέρωσης”.
Στην Goldman Sachs, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει έναν μέσο ανταποδοτικό δασμό 15%. Επίσης, αύξησαν την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό και μείωσαν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τέλος του έτους.
Τώρα, βλέπουν 35% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος, από 20% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, «αντικατοπτρίζοντας την χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη, τη μείωση της εμπιστοσύνης και τις δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου που δείχνουν προθυμία να ανεχτούν οικονομικό πόνο», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Μέρικλ.
Εάν οι δασμοί της 2ας Απριλίου αποδειχθούν λιγότερο επώδυνοι από ό,τι φοβούνται οι επενδυτές — ίσως ο Τραμπ δεν περιλαμβάνει άλλες αυξήσεις δασμών στην Κίνα, για παράδειγμα — οι μετοχές θα μπορούσαν να ενισχυθούν. Αλλά το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιο φόβο στις επιχειρήσεις ώστε να αρχίσουν να μειώνουν το εργατικό τους δυναμικό και οι μετοχές να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Και είναι πιθανό η 2α Απριλίου να μην διαλύσει την αβεβαιότητα.