Υποχωρούν στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενόψει των νέων δασμών που αναμένονται να ανακοινωθούν 2 Απριλίου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Εκτίναξη σε νέο ρεκόρ για τις τιμές του χρυσού. Υποχωρεί το πετρέλαιο, καθώς οι παίκτες έχουν επιφυλάξεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.
Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας βούλιαξε 4,05%, χάνοντας 12% από την αρχή του έτους, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραψε πτώση 3,57%, δίνοντας τον τόνο στα ασιατιακά χρηματιστήρια και τις υπόλοιπες αγορές καθώς ξεκινά μια εβδομάδα προκλήσεων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi μειώθηκε κατά 3%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατέγραψε πτώση 2,7%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,54%.
Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψε απώλειες 0,67%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,21%.
Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Κίνα για τον Μάρτιο ανήλθε στο 50,5, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters και ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την τιμή των 50,2 του προηγούμενου μήνα. Οι αγορές στην Ινδία ήταν κλειστές λόγω δημόσιας αργίας.
Οι επιπτώσεις της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να γίνουν μακράν πιο αισθητές από τις αρχές Απριλίου τόσο στις οικονομίες που εξάγουν στις ΗΠΑ, όσο και στην τσέπη των Αμερικανών καταναλωτών. Δυσοίωνη ήταν η ανακοίνωση στοιχείων την Παρασκευή, που έδειξε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η ομοβροντία δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μόλις δυόμιση μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου πλήττουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου.
Οι προοπτική αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύθηκε αυτήν την εβδομάδα από την άνοδο του δομικού δείκτη δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) και την αναγγελία δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων των ΗΠΑ που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα. Προβληματισμός και σύγχυση επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν πάνω από τα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, και τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, σε συνδυασμό με γεωπολιτικές ανησυχίες, οδήγησαν σε ένα νέο κύμα επενδύσεων στο «ασφαλές καταφύγιο». Οι τιμές του χρυσού στην αγορά spot έφτασαν σε ιστορικό υψηλό των 3.106,50 δολαρίων ανά ουγγιά. Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει πολλαπλά ιστορικά υψηλά, καταγράφοντας άνοδο άνω του 18% μέχρι στιγμής φέτος, εκμεταλλευόμενες τη φήμη του ως αντιστάθμισμα απέναντι στις οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά – ένα σημαντικό ορόσημο που, σύμφωνα με ειδικούς, αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομική αστάθεια, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πληθωρισμό. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά επί τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, παρά την προειδοποίηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ενδέχεται να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν θεωρήσει ότι η Μόσχα παρεμποδίζει τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουνίου για το πετρέλαιο μπρεντ, μειώθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,2%, στα 72,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 18 σεντς ή 0,3%, στα 69,18 δολάρια το βαρέλι. Αμφότερα έκλεισαν με απώλειες την Παρασκευή, αλλά κατέγραψαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο. Ωστόσο, βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν τον μήνα σχεδόν αμετάβλητα και να καταγράψουν την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους έπειτα από δύο διαδοχικά τρίμηνα ανόδου.
«Οι δηλώσεις του Τραμπ υποτίθεται ότι θα ενίσχυαν τις τιμές του πετρελαίου, αλλά οι αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής τους και η επικείμενη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ που ξεκινά τον Απρίλιο κρατούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nomura Securities, Γιούκι Τακασίμα. «Αναμένουμε ότι το WTI θα κινηθεί εντός του εύρους των 65 έως 75 δολαρίων προς το παρόν, καθώς η αγορά αξιολογεί τον αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ στην προσφορά πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και την κατάσταση της προσφοράς από τις ΗΠΑ και τον OΠΕΚ+», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η τιμή του χαλκού ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια τον τόνο και εκτιμάται πως μπορεί να φθάσει τα 12.000 με 13.000 δολάρια, λόγω φόβων πως η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιβάλει δασμούς 25% και στις εισαγωγές του συγκεκριμένου μετάλλου. Την Παρασκευή στη Wall Street, οι δείκτες S&P500 και Nasdaq κατέγραψαν εβδομαδιαίες απώλειες 2,37% και 3,87%, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, ο Dax στη Φρανκφούρτη και ο Cac-40 στο Παρίσι είχαν καταγράψει αθροιστικά πτώση από 2,33% έως 2,66% μέχρι την Παρασκευή.
Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προστεθούν στις ΗΠΑ νέοι δασμοί σε υφιστάμενους που ήδη επιβαρύνουν με 25% τον χάλυβα και το αλουμίνιο από το εξωτερικό, με 20% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και με 25% στα προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό που δεν εμπίπτουν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ (USMCA). Πρόκειται, συγκεκριμένα, να τεθεί σε λειτουργία η πολιτική των «αμοιβαίων δασμών» από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις χώρες που εξάγουν πιο πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ απ’ ότι εισάγουν και εκμεταλλεύονται τις αμερικανικές εταιρείες με δασμούς και άλλα εμπόδια στο εμπόριο, όπως ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος. Δεν γνωρίζει, επίσης, κανείς εάν τελικά θα επιβληθούν οι δασμοί 25% στις εισαγωγές των προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό που περιλαμβάνονται στην USMCA, καθώς ο Λευκός Οίκος τους είχε ανακαλέσει μέχρι τις 2 Απριλίου.