Οι μετοχές στη Wall Street κινούνται με μεικτά πρόσημα. Ο Nasdaq δέχεται ισχυρότερες πιέσεις από τον S&P 500, καθώς η ανοδική πορεία των μετοχών αμφισβητείται καθώς οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου δημιουργούν αστάθεια στην αγορά απορροφώντας ρευστότητα, με τους επενδυτές απρόθυμους να αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο για μετοχές.
Μόλις μία ημέρα μετά την μεγαλύτερη ανοδική πορεία του S&P 500 από τον Ιανουάριο, ο δείκτης υποχωρεί περίπου 0,2%, Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο περίπου 0,4%. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 0,9%. Ο όγκος συναλλαγών είναι 25% κάτω από τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα.
Η Nvidia ηγείται των απωλειών στις μεγάλες εταιρείες, ενώ η Tesla σημειώνει πτώση μετά από μια αύξηση σχεδόν 30% στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street αυξήθηκε για ένατη συνεχόμενη ημέρα – η μεγαλύτερη ανοδική πορεία από το 2006.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης, φτάνοντας το 4,34%. Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,2%. Δεδομένα που έδειξαν πτώση στις παραγγελίες βιομηχανικού εξοπλισμού υποδηλώνουν ότι κάποιες εταιρείες περιορίζουν τις επενδύσεις τους, αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τους δασμούς.
Οι επενδυτές παρακολουθούν οποιαδήποτε σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση (δηλ. μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού), ιδιαίτερα καθώς η ημερομηνία 2 Απριλίου, που έχει καθορίσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την εφαρμογή των αμοιβαίων δασμών, πλησιάζει.
Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Newsmax την Τρίτη ότι οι δασμοί πιθανότατα θα είναι πιο “ευνοϊκοί από τους αμοιβαίους”. Αυτή η πιο ήπια στάση προστίθεται σε αναφορές από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες οι δασμοί ενδέχεται να είναι περιορισμένοι και οι τομεακοί δασμοί αναμένεται να καθυστερήσουν.
Οι μετοχές έκλεισαν λίγο υψηλότερα την Τρίτη, καθώς το κλίμα φαινόταν να ενισχύεται από αυτές τις αναφορές για τους δασμούς, υπερκαλύπτοντας την ανακοίνωση των στοιχείων καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μαρτίου, τα οποία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές προβλέπουν το μέλλον τους όσον αφορά τα εισοδήματα, τις επιχειρήσεις και τις προοπτικές απασχόλησης με τον χαμηλότερο δείκτη των τελευταίων 12 ετών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ύφεση είναι κοντά, σύμφωνα με τον Πολ Χίκεϊ, συνιδρυτή της Bespoke Investment Group.
«Τα μαλακά δεδομένα φαίνονται τρομακτικά. Αν δεις τα μαλακά δεδομένα, θα έλεγες ότι βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή — ειδικά μετά την αναφορά καταναλωτικής εμπιστοσύνης σήμερα — αλλά είναι θέμα πράξεων που μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Όταν κοιτάξεις τα σκληρά δεδομένα, δεν βλέπουμε σχεδόν την κατάρρευση που βλέπουμε στα μαλακά δεδομένα», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη.
«Την τελευταία εβδομάδα, είδατε τις οικοδομικές άδειες, την παραγωγή, την αξιοποίηση δυναμικότητας, τις πωλήσεις νέων κατοικιών να είναι όλες είτε σύμφωνα με τις προσδοκίες είτε καλύτερες από τις αναμενόμενες”, πρόσθεσε ο Χίκεϊ. “Αυτό υποδηλώνει ότι, προς το παρόν, δεν έχουμε δει τη μετάβαση από το να μη νιώθουμε καλά στο να μην είναι πραγματικά καλά».