THEPOWERGAME
Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν και την Τετάρτη οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η επενδυτική ψυχολογία υποδηλώνει έντονος άγχος, έως ότου βγει «λευκός καπνός» στις ΗΠΑ για το όριο του αμερικανικού χρέους.
Τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν, όσο και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσπων Κέβιν Μακάρθι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι δεν θα φτάσουμε σε μία στάση πληρωμών των ΗΠΑ και ότι συνεχίζονται οι «παραγωγικές συνομιλίες» των δύο πλευρών. Τα χρονικά περιθώρια ωστόσο στενεύουν όσο πλησιάζουμε στην 1η Ιουνίου, με την υπουργό Οικονομικών να κρούει τον κίνδυνο για μία «εξαιρετικά πιθανή» στάση πληρωμών. Εξέλιξη που θα βύθιζε σε ύφεση τις ΗΠΑ και θα προκαλούσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, καθώς ήδη Wall Street, ευρωπαϊκές αγορές και ασιατικά χρηματιστήρια είναι «εγκλωβισμένα» εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε σημαντικές απώλειες 1,81% στις 457,65 μονάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επί μέρους κλάδων έκλεισε με αρνητικά πρόσημα, με την αυτοκινητοβιομηχανία, τις τράπεζες, τις ασφάλειες και τα ταξίδια να σημειώσουν βαριές απώλειες άνω του 2%.
Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,92% στις 15.842 μονάδες, ο γαλλικός CAC διολίσθησε 1,70% στις 7.253 μονάδες και ο βρετανικός FTSE κατέγραψε απώλειες 1,75% στις 7.562 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε χαμηλότερα 2,39% στις 26.524 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 1,12% στις 9.163 μονάδες.
Στην Ευρώπη, η Κομισιόν υπενθύμισε το πόσο εύθραυστη είναι η συγκυρία που διανύουμε, ζητώντας συνετή δημοσιονομική πολιτική από τις χώρες μέλη της ΕΕ για το υπόλοιπο του έτους και το 2024. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Νάγκελ επανέλαβε την άποψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη σε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων και να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Bundesbank, η γερμανική οικονομία αφού απέφυγε οριακά την ύφεση το α΄ τρίμηνο, αναμένεται να σημειώσει πολύ μικρή ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην «ατμομηχανή της ευρωζώνης» που καταρτίζει το Ifo, σημείωσε κάμψη τον Μάιο στις 91,7 μονάδες, έναντι 93 μονάδες που ανέμεναν αναλυτές, υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2022. Αρνητική γεύση άφησαν και τα νέα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 8,7% από 10,1% έναν μήνα νωρίτερα, δεν ανταποκρίθηκε όμως στις προσδοκίες των αναλυτών που ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή του 8%.