THEPOWERGAME
Αντιστροφή κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς, παρά το αρνητικό ξεκίνημα στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη, αφήνοντας πίσω τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, της χειρότερης από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, αν και βρέθηκε στο κόκκινο από το άνοιγμα και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 440,60 μονάδες, με τα θετικά πρόσημα να κυριαρχούν στα ταμπλό. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και οι τράπεζες έκαναν την ανατροπή, διαγράφοντας τις βαριές απώλειες και κλείνοντας με κέρδη 1,2%. Κινητήριος μοχλός της ανόδου ήταν πάντως ο κλάδος εξόρυξης, που πέτυχε σημαντικά κέρδη 3%.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,12% στις 14.933,38 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 7.013,14 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 0,93% υψηλότερα στις 7.403,85 μονάδες.
Τα θετικά πρόσημα κυριάρχησαν και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 1,59% στις 25.899 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 8.833 μονάδες.
Το ζήτημα της Credit Suisse παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την μετοχή της ελβετικής τράπεζας να κάνει νέα «βουτιά» 55%, ενώ η UBS έκλεισε τελικά σε θετικό έδαφος με κέρδη 5%. Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγράψουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση των ομολόγων ΑΤ 1 (Αdditional Tier 1 bonds). Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων. Το πρόσθετο Tier 1 υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Καθησυχαστική επιχείρησε να φανεί και η Κ. Λαγκάρντ ενώπιον ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως δήλωσε, η ΕΚΤ θα «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ απέφυγε δώσει στοιχεία σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή στην νομισματική πολιτική και τις αυξήσεις επιτοκίων.