THEPOWERGAME
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ένα 24ωρο μετά το sell off που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Credit Suisse. Οι επενδυτές έδειξαν να ανακτούν την ψυχραιμία τους, παρά τον προβληματισμό που προκάλεσε νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μ.β., σε συνδυασμό με την επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ σε μία επιθετική προσέγγιση έως ότου υποχωρήσει αισθητά ο πληθωρισμός.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της Credit Suisse. Ο άλλοτε κραταιός τραπεζικός κολοσσός, μετά τη βουτιά 24% που οδήγησε την μετοχή σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ανέκαμψε σήμερα κλείνοντας με εντυπωσιακά κέρδη 19%, έχοντας πλέον εξασφαλίσει την πολυπόθητη στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Αλλά και ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να σημειώσει ανάκαμψη με κέρδη 1,7%, μετά τη σοκαριστική «βουτιά» 7% της Τετάρτης και τα χειρότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Σε αυτό το κλίμα, με κέρδη 1,19% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 441,64 μονάδες. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά ο δείκτης ισορροπούσε ανάμεσα στα κέρδη και τις απώλειες, για να κλείσει σε θετικό πρόσημο μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Πάνω από 2% η άνοδος και για τον EuroStoxx 50.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 1,57% στις 14.967 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 2,03% στις 7.025 μονάδες και ο βρετανικός FTSE έκλεισε υψηλότερα 0,89% στις 7.410 μονάδες.
Άνοδος καταγράφηκε και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 1,38% στις 25.918 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει κέρδη 1,5% στις 8.890 μονάδες.
Οι επενδυτές ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Αν και φρόντισε να διαλύσει την όποια αισιοδοξία αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική για τις τράπεζες. Είπε ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο του 2% πριν από το 2025 και ότι οι αυξήσεις επιτοκίων φυσικά θα συνεχιστούν. Υπογράμμισε όμως ότι ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικός και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την παγκόσμια κρίση του 2008.