THEPOWERGAME
Κόντρα στη μεταβλητότητα και τις αναταράξεις των τελευταίων εβδομάδων, οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν για δεύτερο 24ωρο το rebound με ισχυρά κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από τα υψηλά 10ετίας που βρέθηκαν πρόσφατα και η αναπτέρωση του ηθικού στη Wall Street, συνέβαλαν θετικά και στη ψυχολογία των επενδυτών στην Ευρώπη. Αποκλιμάκωση σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, μεταξύ των οποίων το γερμανικό και το βρετανικό.
Οι αναλυτές κρατούν, ωστόσο, «μικρό καλάθι», δεδομένων των ζοφερών προοπτικών που δημιουργούν ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων και η ενεργειακή κρίση, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μία νέα ύφεση.
Παρόλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σημαντικά ενισχυμένος κατά 3,12% στις 403,03 μονάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επί μέρους δεικτών κινήθηκε θεαματικά υψηλότερα, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφουν οι κλάδοι ταξιδιού (6,1%), τεχνολογίας (5%) και βιομηχανίας (4,2%).
Στις εθνικές αγορές, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 3,78% στις 12.670,48 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 4,24% στις 6.039,69 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE συνέχισε σε θετικό έδαφος με κέρδη 2,57% στις 7.086,46 μονάδες, στον απόηχο της μεταστροφής της κυβέρνησης Τρας σε θέματα δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής.
Στα περιφερειακά ταμπλό, θεαματικά κέρδη 3,42 για τον ιταλικό FTSE MIB στις 21.690,65 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 45 υψηλότερα κατά 3,12% στις 7.694 μονάδες.
Τα στελέχη της ΕΚΤ φροντίζουν πάντως με δηλώσεις τους να «επαναφέρουν στην τάξη» το όποιο κλίμα ευφορίας, όπως στην περίπτωση του Γάλλου Βιλερουά ντε Γκαλό, που ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσει επιτοκίων θα συνεχιστούν «για όσο χρειασθεί», αφήνοντας και υπόνοιες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην έχει ακόμη πιάσει «ταβάνι».
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ συνεχίζει να αναζητά κοινό βηματισμό για την ενεργειακή κρίση, με το πρόγραμμα μαμούθ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία να μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών, εν μέσω «γκρίνιας» από πολλές χώρες-μέλη.