THEPOWERGAME
Βαριές απώλειες κυριάρχησαν στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα νέα από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Την Τρίτη οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, με το Κίεβο να βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο αρχικός γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές έληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς αποτέλεσμα, με τον πρόεδρο της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διαμηνύει ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ωστόσο, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας γίνεται ήδη εμφανείς. Πολλές δυτικές επιχειρήσεις προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων, διακόπτοντας ή αναστέλλοντας τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε την επιβολή capital controls, με την μορφή προσωρινών περιορισμών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να περιορίσει τη φυγή ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.
Σε οικονομικό επίπεδο, η μεταποίηση στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 58,2 μονάδες, έναντι 58,7 μονάδων τον Ιανουάριο και εκτιμήσεων ότι θα διαμορφωνόταν τελικά στις 58,4 μονάδες. Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992 ο πληθωρισμός στη Γερμανία, που διαμορφώθηκε στο 5,1%.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,37%, κλείνοντας στις 442,37 μονάδες.
Βαριές απώλειες 3,85% για τον γερμανικό DAX στις 13.904,85, ενώ ο γαλλικός CAC υποχώρησε ακόμη περισσότερο κατά 3,94% στις 6.396,49. Ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 1,72% στις 7.330,20 μονάδες.
Στην περιφέρεια, πολύ μεγάλες απώλειες 4,14% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ βουτιά 3,4% έκανε ο ισπανικός IBEX 35.