THEPOWERGAME
Αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, μετά τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις τους δεν έκρυβαν εκπλήξεις από όσα η αγορά ήδη ανέμενε τις προηγούμενες ημέρες.
Στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ συνεχίζει να κρατά στάση αναμονής για επιτόκια, επαναλαμβάνοντας ότι στο α΄ τρίμηνο καθαρές αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP), οι οποίες αναμένεται να σταματήσουν στα τέλη Μαρτίου, θα συνεχιστούν αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του έτους, αν και παραδέχθηκε ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Όλα αυτά, δεν αλλάζουν ωστόσο το σοκ που προκλήθηκε από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για πληθωρισμό ρεκόρ στο 5,1% τον Ιανουάριο.
Χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, που προχώρησε σε δεύτερη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το πλέον στο 0,5% από το ιστορικά χαμηλό 0,1% που ίσχυε λόγω πανδημίας.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε «βουτιά» 1,76% τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, που έκλεισε στις 468,63 μονάδες. Μεγάλες απώλειες 3,4% κατέγραψε ο κλάδος της τεχνολογίας, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου της Meta, όπως ονομάζεται πλέον η Facebook, λόγω των οποίων η μετοχή της στη Wall Street κατακρημνίστηκε σημειώνοντας μεγάλες απώλειες.
Ο γερμανικός DAX έχασε 1,57% διολισθαίνοντας στις 15.368,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,54% στις 7.005,63 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,71% φτάνοντας στις 7.528,84 μονάδες.
Στα περιφερειακά ταμπλό, τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,09% στις 27.088,96 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε χάνοντας 0,27% στις 8.689,40 μονάδες.