THEPOWERGAME
Και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το βάθος εντολών που σχηματίστηκε από τη Δευτέρα στις χρηματιστηριακές, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ο μεγάλος όγκος συναλλαγών στην Alpha, με την αγορά να ελπίζει ότι κάτι θα αποκομίσει και το υπόλοιπο ταμπλό. Η 15η Ιουλίου είναι η ημέρα εφαρμογής των αλλαγών που θέτει ο Οίκος FTSE/Russell για τις νέες μετοχές που προέκυψαν μετά την ΑΜΚ της Alpha Bank. Η αύξηση του αριθμού των μετοχών θα επηρεάσει τους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Mid Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE Med Index. Ο FTSE δεν αναμενόταν να προβεί σε αλλαγές στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες, παρά μόνο σε μεταβολή του αριθμού των μετοχών.
Από χθες, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 800.000.000 νέες μετοχές της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Έτσι, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.345.981.097.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί χθες μέχρι τα 1.091 ευρώ (-3,11%), όμως οι συνεχιζόμενες εισροές λόγω εισαγωγής της μετοχής στον MSCI Greece Standard, κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, απορρόφησαν την προσφορά και γύρισαν τον τίτλο σε θετικό πρόσημο ενώ, με τις βοήθειες και του rebalancing, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.1395 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,20%, διακινώντας 222.750.726 τεμάχια .
Με τις απανωτές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που σημειώθηκαν στις τελικές δημοπρασίες, σημειώθηκε στο Χ.Α ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 14 μηνών, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/5/2020 (389,7 εκατ.).
Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της αγοράς πάντως, συνεχίζουν να δηλώνουν άκρως επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι η συναλλακτική “ανάταση” των τελευταίων ημερών έχει “κοντινή ημερομηνία λήξης” και σύντομα η προσοχή των ενεργών επενδυτών θα επιστρέψει στο μέτωπο της πανδημίας και κατά πόσο αυτή θα συνεχίσει να επηρεάζει τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρη Τζάνα, «το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 885 μονάδες που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης. Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι και κυρίως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων. Με την οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάπτωσή της προς την κανονικότητα εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ».