THEPOWERGAME
Στα ψιλά πέρασαν οι αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των ξένων οίκων, ING και DBRS για την ελληνική οικονομία πάνω από 5% για φέτος και οι επενδυτές επέλεξαν να επικεντρωθούν στα μαύρα μαντάτα και τις συνέπειες που θα επιφέρουν στην παγκόσμια οικονομία οι αυξήσεις των επιτοκίων. Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο λόγω του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι άλλος… κόσμος με την Κριστίν Λαγκάρντ να διασφαλίζει τη στήριξη της οικονομίας για όσο χρειαστεί. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,01%, (σ.σ. οι απώλειες διευρύνθηκαν στα call auctions, τα τελευταία λεπτά), στις 905,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε λόγω του rebalancing στους δείκτες FTSE, με τον τζίρο να σκαρφαλώνει πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ.
Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες ανήλθαν σε 2,4%.
Η αγορά χάνει μία, μία τις στηρίξεις της και μάλιστα χωρίς να βγαίνουν ιδιαίτερες αντιστάσεις. Κι αυτό, σε μία μέρα που οι ξένοι οίκοι ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για το ελληνικό ΑΕΠ. Όμως, η τάση που βγαίνει από τις διεθνείς αγορές δεν αφήνει περιθώρια για διατήρηση του θετικού momentum. Αφενός ο S&P βρέθηκε προ ημερών σε νέα υψηλά, αφετέρου ο απόηχος της Fed για διακοπή του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και αύξησης των επιτοκίων, είναι κάτι που απασχολεί – και φαίνεται στα χρηματιστηριακά ταμπλό, της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.
Η προσοχή της αγοράς παραμένει εστιασμένη στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία πλέον κινείται πια στα όρια του 1,10 ευρώ αλλά με τον μισό όγκο σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Εντονότερη ήταν η πτώση στην ΕΤΕ, που γύρισε στα 2,54 ευρώ, ακολούθως στην Eurobank, που υποχώρησε στα 0,84 ευρώ και λιγότερο η Πειραιώς, που κράτησε δυνάμεις στο 1,53.
Ακόμα και η Coca Cola που βρέθηκε στα υψηλά 16 μηνών, έχασε τα 31 ευρώ στο κλείσιμο, κλείνοντας με οριακά κέρδη. Στα 9,20 διατηρήθηκε η ΔΕΗ, η οποία προσφέρθηκε για trading, με το χαμηλό ημέρας να ορίζεται στα 9,01 ευρώ και όγκο που είχαν ξεχάσει οι συναλλασσόμενοι, κάτω από τις 100 χιλιάδες κομμάτια.
Από εκεί και πέρα, πάνω από 2% η πτώση στη Βιοχάλκο, την ΕΥΔΑΠ και 1% για την Μοτορ Όιλ. Στα όρια του 2% η πτώση για την Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ έχασε τα 13 ευρώ, ο οποίος δίνει την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος. Αρνητικό πρόσημο και για τον ΟΤΕ, στα 15,06 ευρώ, τον Μυτιληναίο που γύρισε στα 15,82 ευρώ, τα ΕΛΠΕ που υποχώρησαν πάνω από 3%, στα 6,35. Κέρδη στην Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε σχεδόν 1%, στο 1,54 ευρώ, ενώ ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως το Atlas χτίζουν ψηλότερα, στο 1,70 ευρώ και δεν περιμένουν να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου που για 120 εκατ. ευρώ θα γίνει στο 0,90. Πτώση στα 2,68 ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες κέρδη 8,2 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021 σημειώνοντας μείωση -21,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.