Με βαριές απώλειες που ανήλθαν σε 5,9 δισ. ευρώ έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την εβδομάδα στη σκιά των μεγάλων δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Το άγριο ξεπούλημα μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, χθες, ήρθε μετά τις διαδοχικές μεγάλες βουτιές των προηγούμενων ημερών και υπό το βάρος του μεγάλου sell off, που συντάραξε τα ξένα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές πωλούσαν μαζικά μετοχές με αποτέλεσμα οι τιμές να βρεθούν στο κόκκινο και η ανησυχία στα ύψη για την επόμενη ημέρα. Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον φόβο ότι τυχόν νέες αρνητικές δηλώσεις ή εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορούν να συντηρήσουν το αρνητικό κλίμα και τις αναταράξεις στις αγορές.
Η τελευταία μεγάλη βουτιά στο Χ.Α. είχε σημειωθεί στις αρχές του περασμένου Αυγούστου (2024), με τον δείκτη να χάνει πάνω από 6%, ενώ είχαν προηγηθεί απώλειες 3%. Στη συνέχεια η κατάσταση εξισορρόπησε.
Από την αρχή της εβδομάδας κι ενώ οι αγορές και οι επενδυτές τελούσαν εν αναμονή των ανακοινώσεων Τραμπ περί «Ημέρας της Ανεξαρτησίας» με την επιβολή δασμών σε 180 χώρες, έως και χθες (Παρασκευή) στο ελληνικό Χρηματιστήριο χάθηκε σχεδόν το μισό της ανόδου που είχε σημειώσει το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ενδοσυνεδριακό χαμηλό, οι απώλειες ανέβηκαν στα 7 δισ. ευρώ, ωστόσο λίγο πριν από το κλείσιμο η εικόνα άλλαξε, με τη συνολική ζημιά για την αγορά να ανέρχεται στα… 5,9 δισ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής κατέγραψε βουτιά 10,85%. Στο επίμαχο διήμερο της βουτιάς των τραπεζών στις 2 και 5 Αυγούστου 2024, ο δείκτης κατέγραψε πτώση 11,5%. Τέτοια ποσοστιαία βουτιά για τον κλάδο είχαμε τον Μάρτιο του 2023 (8,4%), έναν χρόνο μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά τότε είχε προκύψει θέμα χρεοκοπίας της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse και η επακόλουθη συγχώνευσή της με τη UBS, προκαλώντας πολύ μικρής διάρκειας αναστάτωση στις αγορές.
Σημαντική συμβολή για την ελεύθερη πτώση των διεθνών Χρηματιστηρίων την Παρασκευή είχαν οι ανακοινώσεις της Κίνας που σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Τραμπ, με την επιβολή δασμών 34% σε όλα τα αμερικανικά προιόντα. Η Ευρώπη, προς το παρόν, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, δείχνει πιο επιφυλακτική στάση σε ό,τι αφορά την απάντησή της, χωρίς να αποκλείεται το επόμενο άμεσο διάστημα να επιδιωχθούν απευθείας επαφές Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, για να περιοριστούν οι απώλειες.
Μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε σχεδόν το μισό των κερδών που είχε αποκομίσει από το ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, κλείνοντας τελικά στις 1597,55 μονάδες καταγράφοντας βουτιά 4,83%. Ο γενικός δείκτης από τις 1.360 μονάδες στις 18/11 έφτασε ως 1.750 μονάδες στις 27-28/3/2025.
Παρά τις μαζικές πωλήσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με στοιχεία των χρηματιστών, οι ξένοι που αγόραζαν μαζικά το τελευταίο τρίμηνο, δείχνουν να παραμένουν στις θέσεις τους. Πωλητές ως επί το πλείστον ήταν εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, ΑΕΔΑΚ, asset management και ιδιώτες επενδυτές.
Οι μετοχές, πλέον, έχουν διορθώσει με διψήφια ποσοστά πτώσης, ειδικά για την μεγάλη κεφαλαιοποίηση από τα υψηλά τους μέχρι και χθες μέσα στη συνεδρίαση. Πάνω από 18,8% η διόρθωση στην Alpha Bank από τα υψηλά της στο τέλος Μαρτίου και ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή. Πάνω από 17,39% στην Εθνική, 17,3% στην Eurobank, 17,23% στην Πειραιώς, 15,85% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, πάνω από 15% για την Άκτωρ, 14,9% για την Cener, 14,26% για τη Βιοχάλκο, 13,52% για την Optima, 13% για την Aegean, 12,9% για τη Motor Oil, 12,46% για το Jumbo, 11,88% για την Metlen, 11,39% για την ΔΕΗ, 11,26% για την ΤΙΤΑΝ, 10,52% για τον Σαράντη, 10,13% για τη Lamda, 9% για τον ΟΠΑΠ, 8% για την ΗelleniQ Energy, 7,86% για την ΕΥΔΑΠ, 5,8% για το Αεροδρόμιο και 4,2% για τον ΟΤΕ.