THEPOWERGAME
Με εξαίρεση τη μετοχή της Alpha Bank, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της οποίας είναι προδιαγεγραμμένες, η εικόνα των υπόλοιπων blue chips προβληματίζει. Από την αρχή του χρόνου, όπως παρατηρούν οι χρηματιστές, η αγορά έχει μπει σε διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακών δανείων, που μόνο για τις τράπεζες μέχρι τέλος του χρόνου μπορεί και να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ και πάνω από 6 δισ. ευρώ συνολικά (αν υπολογιστούν οι εκδόσεις σε Μυτιληναίο και ΔΕΗ).
Την ίδια ώρα, τα κελεύσματα του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες κεφαλαιακά για να μπορέσουν να συνδράμουν στην απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επαληθεύει του λόγου το αληθές. Σίγουρα, το 2021 δεν θα είναι μία ανέφελη χρονιά, αφού μετά την πανδημία οι τράπεζες και όχι μόνο, θα επωφεληθούν της συγκυρίας (π.χ. χαμηλά επιτόκια, με το δεκαετές χθες να υποχωρεί κάτω από 1%) ούτως ώστε να καταστούν έτοιμες για να χρηματοδοτήσουν την αγορά και να κάνουν πράξη την ανάπτυξη πέριξ του 7% που δίνουν οι ξένοι οίκοι για την Ελλάδα το 2022.
Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας, υποστηρίζει ότι «μετά από τις αναταράξεις του τραπεζικού κλάδου των προηγούμενων ημερών, η μετοχή της Alpha Bank σταθεροποιείται στο 1 ευρώ οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε προσπάθεια αναρρίχησης, με δεδομένο ότι ο σχετικός δείκτης κατέγραφε απώλειες κατά 2,61% την Παρασκευή από την αρχή του έτους. Με τους αυξημένους όγκους των συναλλαγών σε τράπεζες και λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους (στα 200 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή!) να σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις επερχόμενες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με καταλύτη την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και την εκταμίευση κονδυλίων 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεδομένα που είναι πιθανό να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τις πάνω από 100 εκατ. ροές κεφαλαίων στη μετοχή της Eurobank, που αναμένονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατά το rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Με το σενάριο οπισθοδρόμησης του Γ.Δ. προς τις 850 μονάδες να έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, στο βαθμό που το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται στην κίνησή του με τους εγχώριους καταλύτες».
Σε κάθε περίπτωση παράγων ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι η αγορά κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών, που εντοπίζεται στις 886 μονάδες, στοιχείο που βάζει σε υποψίες ότι η επιστροφή προς τις 900 μονάδες δεν θα είναι ανέφελη.