THEPOWERGAME
Η σημερινή πτώση θορύβησε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και το ανησυχητικό είναι ότι έγινε με τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ (περίπου 6,58 εκατ. ευρώ πακέτα). Σημάδι ελπίδας και αισιοδοξίας; Κι αυτή τη φορά η προσφορά απορροφήθηκε.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,38%, στις 868,11 μονάδες. Το γεγονός ότι η αγορά κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών, τις 887 μονάδες, πυροδοτεί πωλήσεις, που απ’ ότι φαίνεται δεν περιορίζονται μόνο στις τράπεζες, αλλά αφορούν στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά των blue chips που επηρεάζουν αισθητά τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.
Η μετοχή της Alpha Bank για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διατηρήθηκε στα επίπεδα του 1 ευρώ με κέρδη λίγο πάνω από 1% με περισσότερα από 20 εκατ. τεμάχια. Ισχυρή ήταν η βουτιά στη Βιοχάλκο πάνω από 4,8%, τη στιγμή που η εισηγμένη κόβει την Παρασκευή το δικαίωμα στο μέρισμα. Κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα η πτώση στη ΔΕΗ, που όμως έχασε και πάλι τα 9 ευρώ. Στα όρια των 6 ευρώ βρήκε το κλείσιμο τα ΕΛΠΕ.
Η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε πτώση περί το 4% με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ και τη μετοχή να διολισθαίνει στα 2,35 με 3,1 εκατ. τεμάχια. Πάνω από 2% η πτώση στην Πειραιώς και λιγότερο, κάτω από 1% οι απώλειες στην Eurobank, με τη μετοχή να διατηρείται στα 0,784 ευρώ ενόψει του rebalancing λόγω MSCI.
Νέες πιέσεις για τον Μυτιληναίο, αλλά και για το Jumbo, με την πτώση να διαμορφώνεται πάνω από 2%.
Τα επίπεδα των 11,60 ευρώ είδε η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις επίσης σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που υποχώρησαν πάνω από 2%.
Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισε η Quest ενόψει αποτελεσμάτων ά 3μήνου και Άβαξ.
Κι αν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η πρώτη αίσθηση που δόθηκε ήταν νευρικότητα, που συνδέεται με το τι μέλλει γενέσθαι στις τράπεζες, στη συνέχεια οι πωλητές πήραν ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Είτε για τι το Χ.Α. καταγράφει από τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, που όμως, μειώθηκαν κάτω από 10%, είτε γιατί μεμονωμένες μετοχές βρέθηκαν σε υψηλά έτους, οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα.
Ούτε καν η προσοχή της αγοράς έπεσε στην έκθεση της S&P ότι το ελληνικό χρέος θα είναι διαχειρίσιμο ακόμα και στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.