THEPOWERGAME
Tα hedge funds με το carry trade που πουλούσαν μετοχές για να πληρώσουν τα ακριβότερα ιαπωνικά επιτόκια πλέον στα δάνειά τους για αγορές μετοχών και το σπάσιμο των margin calls Ελλήνων επενδυτών που είχαν μπει ανοιχτά στην αγορά ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών στις υψηλότερες απώλειες από τα χρηματιστήρια της Ευρώπης χθες. Επίσης, ρόλο έπαιξαν:
- Τα άσχημα αποτελέσματα των εταιρειών τεχνολογίας στο εξωτερικό, που, όμως, ενδοσυνεδριακά άρχισαν να μαζεύουν στη Wall Street.
- Η ανησυχία για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τη Fed, όπως διατείνονται οι αναλυτές, να έχει αργήσει απελπιστικά στη μείωση των επιτοκίων.
- Ο φόβος για ένταση και δημιουργία νέας εστίας πολέμου στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους «ορκισμένους» εχθρούς, το Ιράν και το Ισραήλ.
- Η άνοδος των επιτοκίων στην Ιαπωνία, η οποία μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχε μηδενικά επιτόκια. Τα hedge funds δανείζονταν φθηνά, με αποτέλεσμα να μοχλεύουν τα κεφάλαιά τους επτά κι οχτώ φορές, όπως εξηγούν Έλληνες διαχειριστές. Η αύξηση 0,25% λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στα κεφάλαια που παίζουν, με αποτέλεσμα χθες να βγουν και να ξεπουλήσουν θέσεις σε όλες τις αγορές. Ειδικά στην Ελλάδα, που κατέγραφε αποδόσεις πάνω από 14% έως την περασμένη Πέμπτη και με τις τραπεζικές μετοχές να φορτσάρουν για νέα υψηλά έτους.
Η εικόνα αυτή άλλαξε χθες. Τελικός απολογισμός της χειρότερης συνεδρίασης για φέτος και μιας εκ των χειρότερων -από τον Μάρτιο 2023 και τον Ιούλιο 2022-, το -7,56% του Δείκτη Τραπεζών, το -6,53% στις 3.260,81 του FTSE25. Η αγορά όταν ξέσπασε ο κορoνοϊός είχε φτάσει να γράψει απώλειες δύο φορές σε διψήφιο ποσοστό 12,5% και 13,5%! Η χθεσινή κατολίσθηση του Γενικού Δείκτη θύμισε εκείνες τις μαύρες μέρες.
Ενδεικτικές συγκριτικές αποτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με βάση τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής: Eurobank από τα 7,972 δισ. ευρώ στα 7,018 δισ. ευρώ χθες, Εθνική από τα 7,303 δισ στα 6,562 δισ., Πειραιώς από τα 5,031 δισ. στα 4,348 δισ. και Alpha Bank από τα 3,978 δισ. στα 3,557 δισ. ευρώ σήμερα.
Συνολικά στη χθεσινή συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αξία της εγχώριας αγοράς μειώθηκε κατά 6 και πλέον δισ. ευρώ.
Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έκαναν την αρχή, στην έναρξη των συναλλαγών, αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο η κατάσταση έδειχνε ότι το άνοιγμα της Δευτέρας θα ήταν δύσκολο. Όσοι είχαν παίξει την αγορά ανοιχτά το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν σε εξαιρετικά άσχημη θέση, πουλώντας (σε τιμές market, όπως λένε οι χρηματιστές) τις θέσεις τους.
Στα 235 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με μόλις 11 εκατ. ευρώ πακέτα χθες. Αν το κλίμα αλλάξει προς το καλύτερο σήμερα, με την επανάληψη ενός τέτοιου τζίρου, αναφέρουν οι χρηματιστές, επανέρχεται η προοπτική και πάλι στην αγορά.
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες ήταν λελογισμένες σε σύγκριση με το -6,27% της Αθήνας. Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 1,95% στις 17.317 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 1,42% στις 7.148 μονάδες. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,04% στις 8.008 μονάδες. Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,22% στις 486,79 μονάδες.
Ελεύθερη πτώση των τιμών καταγράφηκε στη Wall Street. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε βουτιά 3,43% στις 16.200 μονάδες, o Dow Jones 2,60% ή 1.033 μονάδες, πέφτοντας στις 38.703 μονάδες, και ο S&P 500 3% στις 5.186 μονάδες.
Διαβάστε επίσης
Η πολυτελής ζωή των ΗΑΕ “μαγνητίζει” τους πλούσιους Βρετανούς
Zara: Το ρεκόρ επιδόσεων στην Ελλάδα και οι επενδύσεις
Γαλλικός “κόφτης” στις εξαγωγές ανεβάζει τις τιμές ενέργειας στην Ιταλία