THEPOWERGAME
Τα καλά νέα για το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Ούτε βεβαίως με την πέραν πάσης προσδοκίας κάλυψη της 5ετούς έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, από την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Άλλος σημαντικός καταλύτης πάνω στον οποίο πάτησε η αγορά ήταν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της εταιρικής φορολογίας και την μείωση ταυτόχρονα των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8% με 10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από το φόρο αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή. Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρίες κάνοντας πιο ελκυστική την ελληνική αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση. Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου.
Ισχυρή ήταν η αντανάκλαση στην αγορά της αναβάθμισης της οικονομίας και των τραπεζών από την S&P. Μπορεί να μην έχει τιμολογηθεί ακόμα όσο θα έπρεπε, αλλά δεν παύει να αποτελεί νέο που θα κατευθύνει ισχυρά χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται τόσο στους δείκτες, όσο και στη χώρα.
Στις 29 Απριλίου ήταν η τελευταία μέρα που η Morgan Stanley είχε τη δυνατότητα να σκανάρει τις ελληνικές μετοχές προκειμένου να εντάξει μία ή μερικές από αυτές, στους δείκτες της και σήμερα μετά το κλείσιμο της Wall ανακοινώνει ποιες εισηγμένες θα εντάξει. Το καλό σενάριο θέλει εισροές που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα 200 εκατ. ευρώ από το δεύτερο 15θήμερο του Μαΐου κι έπειτα. Οπότε, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, ο επόμενος καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει ψηλότερα την αγορά είναι η ένταξη συγκεκριμένων μετοχών στους δείκτες της Morgan Stanley.
Ποιες μετοχές θα μπουν τελικά στον MSCI και τι σημαίνει αυτό
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς:
- Η Eurobank είναι η μόνη από τις τράπεζες που πληροί τις προϋποθέσεις επανένταξης στους δείκτες, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνάει τα 2,9 δισ. ευρώ. To 31,71% της τράπεζας ανήκει στο Fairfax και το 5,08% στην Helicon Investment.
- Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αγγίζει σε κεφαλαιοποίηση τα 2,5 δισ. ευρώ. Όμως, υπάρχει ζήτημα διασποράς της μετοχής, αφού το 40% ανήκει στο ΤΧΣ.
- Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Alpha. Στην αγορά θεωρούν ότι πρόκειται για… ντέρμπι η επανείσοδος της Alpha στον MSCI. H μετοχή της τράπεζας για να ενταχθεί στον MSCI έπρεπε να βρίσκεται στο 1,30 ευρώ μετά τις 15/4. Σε δύο ημερομηνίες η μετοχή βρέθηκε πάνω από το 1,30. Τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Δευτέρα, 26/4. Από τα επίπεδα αυτά και πάνω αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων, του ΤΧΣ με 11% και του Τζον Πόλσον με 7,3%, η καθαρή κεφαλαιοποίηση διαμορφωνόταν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.
Αν υπάρχει είσοδος νέων εταιρειών στον ελληνικό MSCI, το rebalancing που θα γίνει θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά όλων των μετοχών που βρίσκονται στους εν λόγω δείκτες, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo ή π.χ. της Motor Oil, που βρίσκεται στη small cap κατηγορία.
Το αντίθετο, δηλαδή, sell off είχαν βιώσει οι Έλληνες επενδυτές πέρυσι.
Τον Μάιο του 2020 είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Τιτάν και μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.
Τι είναι ο MSCI
Ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.
Αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση – Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο – με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως.
Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του το Μάιο και το Νοέμβριο, ο δείκτης εξισορροπείται και σταθμίζονται οι συμμετοχές των μεγάλων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.