THEPOWERGAME
Σε συμπληγάδες θα παραμείνει η αγορά μέχρι τις 29 Απριλίου που είναι και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, καθώς μετά κλείνει για πέντε μέρες λόγω του Πάσχα των Ορθοδόξων και της Πρωτομαγιάς.
Μέχρι τότε, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο. Συγκεκριμένα, στις 23 Απριλίου θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από την Standard and Poor’s η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- ενώ οι προοπτικές είναι σταθερές. Ενδιαφέροντα θα είναι τα σχόλια της S&P για την ελληνική οικονομία και το αν θα διατηρηθούν οι προοπτικές ως σταθερές ή ως θετικές. Το δεύτερο είναι το σημαντικότερο στο οποίο ποντάρουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Δηλαδή, να πάρει η χώρα θετικά σχόλια για το χρέος, αντίστοιχα με αυτά της Fitch πριν από 10 μέρες. Εννοείται ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχει προοπτική άμεσης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβαθμιστεί λόγω της μεγάλης αύξησης του χρέους προς ΑΕΠ.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για τη χώρα μας μόνο στο σκέλος των τραπεζών λόγω της βελτίωσης των NPEs.
Ωστόσο στην κλίμακα βαρύτητας, η επιδείνωση του χρέους είναι υπέρτερη της βελτίωσης στα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Επίσης, στις 11 Μαΐου 2021, θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπου αναμένεται η αναβάθμιση της Eurobank. Όμως, μέχρι τότε η Morgan Stanley θα επιλέξει δύο τυχαίες συνεδριάσεις κατά τις οποίες θα «γραδάρει» τις κεφαλαιοποιήσεις των υποψήφιων προς εισαγωγή εταιρειών.
Ωστόσο, υπό αιρέσεις, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και η Εθνική και αυτό θα κριθεί στο διάστημα 19 με 29 Απριλίου .
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μετακινήσεις, αλλά και τις προθέσεις μετακινήσεων ή εισαγωγών στους δείκτες της Morgan Stanley, θεωρούν ότι το ποσοστό εισαγωγής για τον Μυτιληναίο και την Eurobank, είναι συντριπτικά υψηλό, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.
Στο 80% ανέρχονται οι πιθανότητες για την Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ισχυρές πιθανότητες έχει να μπει στο δείκτη και η ΔΕΗ.
Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο δείκτη είναι το free float μιας εταιρείας (δεν υπολογίζονται οι συμμετοχές των βασικών μετόχων και των ιδίων μετοχών) να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI, θα δικαιολογείτο από τα 2,4 δισ. ευρώ και πάνω, αφαιρούμενης της συμμετοχής του βασικού μετόχου που διαμορφώνεται σε 51,123%.
Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank σήμερα ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια στο 31,7%.
Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, με τη συμμετοχή του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου να διαμορφώνεται στο 40%.
Η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος, ανέρχεται στα 2,14 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου ανέρχεται σε 26,5%, όπου θα πρέπει να προστεθεί ποσοστό 4,5% από αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας.
Οι εισροές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο μεταξύ, μπορεί να είναι πολλαπλάσιες των 200 εκατ. ευρώ.
Αν υπάρχει είσοδος νέων εταιρειών στον ελληνικό MSCI, το rebalancing που θα γίνει θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά όλων των μετοχών που βρίσκονται στους εν λόγω δείκτες, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo ή π.χ. της Motor Oil, που βρίσκεται στη small cap κατηγορία.