THEPOWERGAME
Αλλάζει ο χάρτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2024, μετά τις αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας. Η αρμόδια Επιτροπή που έχει αναλάβει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να φέρει εις πέρας τις σχετικές αλλαγές θα πρέπει τον επόμενο μήνα να έχει καταλήξει σε συμπέρασμα ως προς το νέο πλαίσιο, τόσο εισόδου των εισηγμένων, όσο και του τι μέλλει γενέσθαι με τις εταιρείες που έχουν χαμηλή διασπορά μετοχών, δηλαδή λιγότερο από 25%.
Με βάση την εισήγηση της διοίκησης του ΧΑ, οι νεοεισερχόμενες εταιρείες στην Κύρια Αγορά θα πρέπει να έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα παλαιές και νέες εισηγμένες θα οφείλουν να διατηρούν σε μόνιμη βάση επαρκή ελάχιστη διασπορά που ανέρχεται στο 25% γι’ αυτές με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ και στο 15% για τις υπόλοιπες.
Με βάση τον σημερινό κανονισμό, μια εταιρεία μπορεί να συνεχίζει να διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά ακόμη και με διασπορά χαμηλότερη του 10%, αρκεί να διαθέτει κατ’ ελάχιστον 30 μετόχους.
Σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑE, Γιάννο Κοντόπουλο, «είναι ώρα να τελειώσουν τ’ αστεία». Μέσα από αυτήν την κίνηση στόχος είναι να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στο ΧΑ και να ενισχυθεί η διαφάνεια. Ο νέος κανονισμός προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και αναμένεται να δώσει στις εισηγμένες περίοδο προσαρμογής 12 μηνών.
Η πρωτοβουλία της ΕΧAΕ κινείται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως φαίνεται πως προσπαθεί με δειλά βήματα να αντιμετωπίσει την προβληματική χρηματιστηριακή εικόνα πολλών εισηγμένων εταιρειών της Κύριας Αγοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία από το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, περισσότερες από 20 εισηγμένες, τόσο από τη μικρή, όσο και από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα και θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Ή θα συμμορφωθούν, δηλαδή, διευρύνοντας τη διασπορά των μετοχών τους, ή όχι, με αποτέλεσμα να εξετάσουν το ενδεχόμενο της δημόσιας πρότασης και εν συνεχεία την έξοδό τους από το Χρηματιστήριο. Από το Χρηματιστήριο εξετάζεται γι’ αυτές τις εταιρείες να υπάρχει ειδική σήμανση, όπως κατά το παρελθόν, ή άλλη κατηγορία διαπραγμάτευσης, σαν κι αυτήν της «χαμηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας».
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις θέσεις των βασικών μετόχων, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι στη Cenergy η Βιοχάλκο ελέγχει ποσοστό κοντά στο 80% και στη MIG το συνολικό ποσοστό των βασικών μετόχων ανέρχεται σε 87,8%. Στην εταιρεία μουσικών οργάνων Νάκας οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 78%, στην Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος πάνω από 75%, στη Μαθιός πάνω από 81%, στην Κλουκίνας Λάπας η Ιντρακόμ Properties ελέγχει το 87,7%, στην Καρέλιας η οικογένεια ελέγχει το 95%, στη Βιοχάλκο η οικογένεια Στασινόπουλου ελέγχει το 84%, στη ΒΙΣ, παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, η οικογένεια Φιλίππου τo 91,3%, στη Δάιος ο βασικός μέτοχος έχει το 83%, στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η Βιοχάλκο το 85% και στην Έλτον ο βασικός μέτοχος το 80%.
Επίσης, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, τα μέτρα τους θα πρέπει να λάβουν για ανεπαρκές freefloat και οι εισηγμένες Alpha Αστικά Ακίνητα, Trastor, Prodea, Βαρβαρέσος, Μύλοι Κεπενού, ModaBagno, Ακρίτας, Βογιατζόγλoυ, Μπλε Κέδρος και ενδεχομένως αρκετές άλλες εισηγμένες, ανάλογα με το πώς θα οριστεί η απαιτούμενη διασπορά.