THEPOWERGAME
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Κάθε φορά που φαινόταν ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία, η αγορά έπαιρνε το μήνυμα και οι επενδυτές έπαιρναν με τη σειρά τους θέσεις. Το 2014, πριν από την έλευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ φαινόταν τότε ότι η χώρα ολοκλήρωνε το πρόγραμμα που είχαν θέσει οι δανειστές με το δεύτερο μνημόνιο, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο είχαν εκτιναχθεί κατά 46,7%, στα 127 εκατομμύρια ευρώ! Έναν χρόνο πριν, το 2013, ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 67%! Αυτό συμβαίνει και σήμερα, εννέα χρόνια μετά, οι συναλλαγές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 110 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση 48,3% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των συναλλαγών από το μακρινό 2010. Πλέον η αγορά τη χρονιά που διανύουμε κλήθηκε, και καλείται βεβαίως, να τιμολογήσει την επίτευξη της αυτοδυναμίας, που σημαίνει πολιτική σταθερότητα και ηρεμία, και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που για ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.
Την χρονιά που διανύουμε, δηλαδή στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, διαπιστώνει κανείς ότι μόνο ένας μήνας ήταν αρνητικός, ο Μάρτιος. Οι υπόλοιποι πέντε ήταν ανοδικοί για τον Γενικό Δείκτη, με σωρευτικά κέρδη 37,5%.
Από όλες τις μετοχές που διαπραγματεύονται σε δείκτες, FTSE 25, Small Cap, Εναλλακτική Αγορά, μόλις τέσσερις σημειώνουν απώλειες, όπως η Medicon, η Αττικές Εκδόσεις, η Dimand και ο Παπουτσάνης (σ.σ.: η τελευταία είχε ρεκόρ ανόδου τα τελευταία οκτώ χρόνια).
Βεβαίως, υπάρχει σειρά μετοχών που υποαποδίδει σε σχέση με τη πορεία του Γενικού Δείκτη και το 37,5%, αλλά οι χρηματιστές είναι καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι αν και τα κέρδη είναι λιγότερα, φαίνεται ένα ισχυρό momentum. Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, πραγματοποίησε τον Ιούνιο ράλι σχεδόν 10%, αλλάζοντας την εικόνα του από την αρχή της χρονιάς.
Τα χαρτιά που μπαίνουν με φόρα στο δεύτερο εξάμηνο, κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι η μετοχή της Πειραιώς με άνοδο σχεδόν 110%, η Aegean με περισσότερο από 105% και η Cenergy της οικογένειας Στασινόπουλου με 99%. Διόλου ευκαταφρόνητη η πορεία του Jumbo με +57,7% και νέα ιστορικά υψηλά με πράξεις πάνω από τα 25,66 ευρώ, η Alpha Bank με άνοδο σχεδόν 53%, η ΔΕΗ με κέρδη περί το 60%, η Εθνική με σχεδόν 59%, η Βιοχάλκο με 47%, η Eurobank με 43%, η Τιτάν με σχεδόν 44%.
Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν η ΕΧΑΕ με κέρδη άνω του 66%, η Άβαξ με 64%, η Ιντρακάτ με 58%, η Profile με 55,5%, ο Φουρλής με 43,4% και η Ιντεάλ με σχεδόν 43%.