THEPOWERGAME
Πτώση για τέταρτη μέρα στις ευρωπαϊκές αγορές με το αφήγημα της ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο να κερδίζει έδαφος, όσο η Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 0,255 τον Ιούλιο. Σήμερα, ανακοινώνεται ένας ακόμα γύρος ανόδου επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,255 με το βασικό επιτόκιο της στερλίνας να οδηγείται στο 4,75%. Ήδη το βρετανικό 10ετές ξεπερνάει σε απόδοση το 4,4%.
Απώλειες 0,36% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ξεκίνημα, στις 1.267 μονάδες και συναλλαγές 3,7 εκατ. ευρώ. Κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα η πτώση για τον Τραπεζικό Δείκτη, που σημαίνει ότι υπάρχει διάθεση για κατοχύρωση κερδών, σε μία συγκυρία που η μέση άνοδος του κλάδου από την αρχή της χρονιάς είναι κοντά στο 60%. Ήδη, ο τραπεζικός δείκτης έχει επιστρέψει κάτω από τις 1.000 μονάδες για τρίτη συνεχόμενη μέρα.
Μετρημένες στα δάχτυλα την Πέμπτη οι μετοχές που ενισχύονται. Τα επίπεδα των 15,10 ευρώ διερευνά ο ΟΤΕ, τα 32,86 ευρώ η Mytilineos. Αμετάβλητη στα 10,78 ευρώ η Aegean, το ίδιο και η ΔΕΗ στα 10,10 ευρώ, η ΕΧΑΕ στα 5 ευρώ. Κίνηση στα 25 ευρώ για τη Motor Oil. Στο +10% και σήμερα η μετοχή της ΑΝΕΚ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να τίθεται υπέρ της συγχώνευσης με την Attica Group, ενώ πάνω από 3% ενισχύεται η Interlife.
Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για την Alpha Bank, την Πειραιώς και την Eurobank, με την έκθεση της Deutsche Bank χθες, να παίζει τον ρόλο της για την τάση στον κλάδο. Υπό έλεγχο η πτώση στην ΕΤΕ, κατά 0,45%.
Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1.377
μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα, αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων, διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου. Μάλιστα, σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς. Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών. Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής.