THEPOWERGAME
Εισαγόμενη πτώση και γνώριμη για τους Έλληνες επενδυτές, η νέα, απότομη και άγαρμπη βουτιά της εγχώριας κεφαλαιαγοράς κατά 2,5% με χαμηλό στις 1.024 μονάδες. Γνώριμη, διότι την προηγούμενη δεκαετία το γαϊτανάκι της χρεοκοπίας χωρών, αλλά και τραπεζών ήταν η μόνιμη επωδός όσο έπαιζαν τις αγορές short. Και σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, δικαιώθηκαν όσοι ποντάριζαν στα ελληνικά ομόλογα με αποδόσεις πάνω από 60%…
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνονται στα 28 εκατ. ευρώ με την πτώση στις τράπεζες να φτάνει και το 7%. Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Eurobank -6,8% και ακολουθούν Εθνική -6%, Alpha Bank -5,5% και Πειραιώς -5%.
Ισχυρή η πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX στην Γερμανία -2,3% και την Deutsche Bank -14%, μετά την απότομη αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, η οποία τροφοδότησε ανησυχίες για τη συνολική σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πτώση και στις υπόλοιπες ευρωαγορές, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο -2,5% και τα futures στην Wall Street πλησίον του -1%.
Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αυξάνονται, επηρεάζοντας τις αγορές, με την επενδυτική ψυχολογία να παραμένει εύθραυστη παρά τις συντονισμένες δράσεις των ρυθμιστικών και κρατικών αρχών. Από την άλλη Fed, ΕΚΤ, BoΕ επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, συνεχίζοντας την πολιτική σύσφιξης των επιτοκίων με ότι συνεπάγεται στα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφονται μικρότερες απώλειες, με Jumbo -2,6%, OΠΑΠ -2,6%, ΔΕΗ -2%, Τιτάν -2%, ΕΛΠΕ -2%…
Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή κυβερνητικά ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές στο 4,05%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,00% και το γερμανικό 10ετές στο 2,10%.