THEPOWERGAME
Blackout στα δεδομένα πράξεων και τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέντε λεπτά μετά τις 12.00, το οποίο συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Μπορεί η συνεδρίαση να εξελίσσεται ομαλά, αλλά υπάρχει πρόβλημα στη μετάδοση των τιμών, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,89% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,65%.Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,79% στις 857 μονάδες έχοντας υψηλό στις 857,03 μονάδες και χαμηλό 855,29 μονάδες. Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Πειραιώς +5% και ακολουθούν Alpha Bank +1,9%, Εθνική +1,5% ενώ σταθεροποιητικά κινείται η Eurobank.
Η αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου συνεχίζεται, δίδοντας περιθώρια για νέα deals και άντλησης κεφαλαίων. Αύριο ξεκινάει η έκδοση ομολογιακού από την Μότορ Όιλ, με το επιτόκιο για τα 200 εκατ. ευρώ που ζητεί να αντλήσει να εκτιμάται κοντά στο 1,9%. Ταυτόχρονα, εντός των ημερών αποφασίζει το Δ.Σ. της Aegean για την αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί η αύξηση της Ελλάκτωρ. Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα γίνει και η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Τεχνικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνο Χατζηδάκη ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι εβδομάδες ανόδου κατακτώντας υψηλά 13 μηνών και εμφανίζοντας στην συνεδρίαση της Παρασκευής -με την συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- τον υψηλότερο τζίρο για το 2021. Απόρια αυτής της συνεχούς ανόδου είναι η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές φαινόμενο το οποίο για τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί φέτος στις 4 Ιανουαρίου. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης χωρίς απαραίτητα να αποτελούν την έναρξη άμεσης διόρθωσης. Στην προηγούμενη ανοδική έξαρση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 σε υπεραγορασμένα επίπεδα με αλλεπάλληλα ανοδικά κλεισίματα. Το φαινόμενο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου σε σύνολο 15 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μόλις τρεις φορές. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα κόκκινα το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Με την υπέρβαση των 830 μονάδων πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να δει έχοντας με το μέρος του τάση, και αναλογίες διόρθωσης από τα χαμηλά. Αν και οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες αποτελούν ένα δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κινηθεί πλάγια συσσωρεύοντας δυνάμεις για το επόμενο ανοδικό βήμα.