THEPOWERGAME
Mε τις ευρωπαϊκές αγορές να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει συμπεριφορά… ασανσέρ, μεταξύ 998 μονάδων και 1020. Η διεθνής αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την τραπεζική όπου είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη του Τραπεζικού Δείκτη από 45,18% από την αρχή του έτους έως τις 28/2 ( τραγωδία στα Τέμπη ) έχουν περιοριστεί σε 14,91% και αντίστοιχα του Γενικού Δείκτη στο 9,66% από 21,45%.
Στις τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις οι οποίες ξεπέρασαν το -6%, καταγράφεται έντονη νευρικότητα με εναλλαγές προσήμων, με Alpha Bank -0,50% και Εθνική -0,40% ενώ ανοδικά επιχειρούν Eurobank +0,30% και Πειραιώς +0,25%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στηρίξεις προσφέρει ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +3,8% ενώ υποχωρούν ΔΕΗ -2%, Motor Oil -2%, ΟΠΑΠ +1,5%. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΛΠ λόγω αυξημένου μερίσματος, κέρδη 0,9% για τον Μυτιληναίο, πάνω από 1% τα κέρδη για την ΕΧΑΕ και 1,67% για τα ΕΛΠΕ.
Σε μηδενισμό των επενδύσεων τους θα υποχρεωθούν οι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων, μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS ύψους 3 δισ. στερλινών, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει τεράστιους τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους.
Στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών, η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή Finma διέταξε να μηδενιστούν 16 δισ. στερλίνες από τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse, μια σχετικά επικίνδυνη κατηγορία τραπεζικού χρέους.
Ο ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει περί τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ ομόλογα AT1.
Μεγάλη βουτιά καταγράφουν οι τιμές των ομολόγων (AT1) των ευρωπαϊκών τραπεζών προκαλώντας ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.
Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη έκθεση έχουν οι οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν άμεση χρηματοδοτική έκθεση σε τράπεζες της Ελβετίας ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. δολαρίων.
Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες απώλειες που επηρεάζονται από την εξάλειψη των ομολόγων CoCo της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, μέσα σ΄αυτό το δύσκολο οικονομικοπολιτικό κλίμα, η Moody’s την Παρασκευή 17/3 αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό διατηρώντας σε «Ba3» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, το οποίο αποτελεί ασήμαντη εξέλιξη καθώς η χώρα βρίσκεται μία σκάλα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους τρεις οίκους S&P, DBRS και Fitch ενώ η Moody’s, διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,05%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,99% και το γερμανικό 10ετές στο 2,04%.