THEPOWERGAME
«H αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό», είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Χρηματιστήριο για τις εταιρείες τεχνολογίας. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, καθώς και πλήθος εισηγμένων και μη εταιρειών από τον κλάδο.
Πέρα από τη δυναμική που έχει ο κλάδος της τεχνολογίας στο ΧΑ, που αποτελείται από 14 εισηγμένες στην Κύρια Αγορά και 3 στην Εναλλακτική, ο κ. Κοντόπουλος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία για την πορεία της αγοράς, αλλά και για ποιον λόγο οι εταιρείες θα πρέπει να επιλέξουν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Κοντόπουλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε την άποψη ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να επιλέξουν ακόμα και την παράλληλη διαπραγμάτευση στην αγορά, σε συνδυασμό με κάποια άλλη του εξωτερικού, ακόμα κι αν πρόκειται για αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως ο Nasdaq. «Είναι καλύτερο να είσαι», όπως είπε χαρακτηριστικά, «φάλαινα σε μικρή θάλασσα, όπως το ΧΑ, αντί μικρό ψάρι σε μεγάλη θάλασσα, όπως π.χ. ο Nasdaq». Ανέφερε ακόμη ότι η αγορά μας έχει το πλεονέκτημα να είναι όλες οι υπηρεσίες της συγκεντρωμένες, εκκαθάριση τίτλων, παράγωγα, συναλλαγές, σε αντίθεση με τις ξένες αγορές, που είναι οι υπηρεσίες διάσπαρτες.
Ακόμα και το κόστος εισαγωγής στο ΧΑ, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, είναι πιο χαμηλό από την εισαγωγή μιας εταιρείας σε ξένη αγορά. Μάλιστα, έδωσε στοιχεία για τις τρεις πρόσφατες εισαγωγές Dimand, Μπλε Κέδρος και Interlife. Το κόστος εισαγωγής της Dimand στο ΧΑ ήταν 112 χιλιάδες ευρώ, έναντι 169 χιλιάδων στο Euronext, 246 στην αγορά του Λονδίνου και 245 στην αγορά του Nasdaq. Η εισαγωγή της Μπλε Κέδρος στοίχισε 38 χιλιάδες ευρώ στο ΧΑ, ενώ αν αποφάσιζε να μπει σε Euronext, Λονδίνο ή Nasdaq, θα πλήρωνε 77, 128 και 245 αντίστοιχα. Η δε Interlife πλήρωσε στο ΧΑ 25 χιλιάδες, έναντι 57 χιλιάδων αν επέλεγε εισαγωγή στο Euronext, 107 χιλιάδων στο Λονδίνο και 245 χιλιάδων στον Nasdaq.
O κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα το 2021, με 5,8 δισ. ευρώ. Όπως είπε, «όταν συμβαίνει αυτό σε μία χώρα, τότε ακολουθούν οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές» και κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής να μπουν στο ΧΑ, διότι όσο πιο γρήγορα αποφασίσουν την εισαγωγή τους, τόσο καλύτερης ποιότητας κεφάλαια θα αγοράσουν τις μετοχές τους.
Ιδιαίτερα ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο κ. Πατέλης στην προοπτική εισαγωγής τεχνολογικών και νεοφυών επιχειρήσεων στο ΧΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί το ΧΑ να μη γίνει το νέο Τελ Αβίβ;». Κι αυτό γιατί είναι γνωστό το πλήθος των επιχειρήσεων νέας γενιάς που εισάγονται στην αγορά του Τελ Αβίβ, φτάνοντας στο σημείο να κάνει και… εξαγωγή εισηγμένων στην αγορά της Κύπρου (ΧΑΚ).
Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας τόνισε ότι το ΧΑ κινείται σε υψηλά 8ετίας, αφήνοντας πίσω του τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, καλώντας με τη σειρά του τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας να διαβούν το κατώφλι του ΧΑ. Αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση, χαρτογραφώντας για πρώτη φορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και με βάση αυτόν τον χάρτη θεσμοθετήθηκαν παρεμβάσεις για τους Angel Investors, stock options, χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, υπερεκπτώσεις δαπανών, κίνητρα για να ασχοληθούν και οι γυναίκες και να πάψει να είναι μόνο η Αθήνα το κέντρο ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων εταιρειών που έχουν την εμπειρία του ΧΑ. Ο κ. Απόστολος Γεωργαντζής, διευθύνων σύμβουλος της Quest, είπε ότι η εταιρεία του άντλησε το 1998 που μπήκε στο Χρηματιστήριο 100 εκατ. ευρώ και έχει επιστρέψει στους μετόχους της 200 εκατ. ευρώ. Η κυρία Βασιλική Αναγνώστου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Epsilon Net, είπε ότι η εισαγωγή στο ΧΑ «μας άνοιξε τον δρόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, την οργάνωση και μας διευκόλυνε για την απόκτηση άλλων εταιρειών, όπως της Singular Logic».
O Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal Ηοlding, με ισχυρή παρουσία στον κλάδο, κυρίως μέσω της Byte Computers, την οποία απέκτησε πρόσφατα, είπε ότι το αν έχει πετύχει το εγχείρημα των κινήσεών του μέσω του Χρηματιστηρίου είναι κάτι που θα μετρηθεί έπειτα από δύο χρόνια. Μάλιστα, εξέφρασε τη διαφωνία όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Κοντόπουλου, που έκανε λόγο για τη δυνατότητα των εισηγμένων και την αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων τους, λέγοντας ότι τα ίδια κεφάλαια δεν είναι φθηνά και για τον λόγο αυτόν οι εταιρείες προβαίνουν σε δανεισμό, ενώ είπε πως «είμαστε μία μικρή Quest».