THEPOWERGAME
Το January effect σε όλη του τη… μεγαλοπρέπεια βίωσαν οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης στο ΧΑ έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη στην περιοχή του 10%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και ευθέως… ανταγωνιστικά με το 9,63% του CAC στο Παρίσι, το 10,1% του IBEX στη Μαδρίτη και το 10,1% του Χρηματιστηρίου Πράγας. Είναι δε εντυπωσιακό πως στον πρώτο μήνα της χρονιάς καταγράφηκαν κέρδη στις μετοχές έως 110% (Τράπεζα Αττικής).
Ο Γενικός Δείκτης κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, με απόδοση υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτήν που κατέγραψε το 2022. Η εικόνα της ανόδου παρουσιάζει συνολική διάχυση σε όλα τα τμήματα των κεφαλαιοποιήσεων και η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έχει ανέλθει στα 88,1 εκατ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική σε σχέση με πέρυσι (+19%). Ό,τι έχει ανακοινωθεί ως τώρα είτε σε επίπεδο μεγεθών (Mytilineos, Titan, Jumbo, Παπουτσάνης) αφήνει θετική έως πολύ θετική γεύση στην αγορά, ενώ φαίνεται ότι οι εταιρείες ξεκινούν φέτος με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, το οποίο απελευθερώνει δυνάμεις ρευστότητας και βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους. Οι επόμενες ανακοινώσεις οικονομικών επιδόσεων αργούν λίγο, ωστόσο το τεστ με την πραγματικότητα έχει έως τώρα αφυπνίσει δυνάμεις και το ταμπλό ψάχνεται ξανά για ιδέες και υστερήσαντες από την αρχή του έτους. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο, το οποίο θα κυριαρχήσει στις επόμενες εβδομάδες μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές και να αλλάξει η χρηματιστηριακή ατζέντα.
Η μετοχή της Τράπεζας Αττικής έκλεισε τον μήνα με κέρδη 110%, μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι διευρύνεται η μετοχική βάση με την έλευση των επιχειρηματιών Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, βάζοντας στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, πάνω από 30% τα κέρδη για τον Κέκροπα, παρά τις αδιευκρίνιστες προοπτικές, μετά την απώλεια της δυνατότητας από το ΣτΕ για την αξιοποίηση της έκτασης στο Παλαιό Ψυχικό. Στο ίδιο μήκος κύματος αποδόσεων με τον Κέκροπα η ΣΙΔΜΑ, η Λανακάμ και η Κλουκίνας Λάππας.
Στο 30% τα κέρδη για την Πειραιώς, με τα καθαρά κέρδη για φέτος να υπολογίζονται από τη διοίκηση της τράπεζας στα 560 εκατ. ευρώ, 25% τα κέρδη για τη Cenergy, η οποία πρόκειται να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 80 εκατ. ευρώ φέτος. Απόδοση 22% καταγράφει η μετοχή της Alpha, η μόνη με υποαπόδοση το 2022, στο +21% αφήνει τον Ιανουάριο η Aegean, έπειτα από μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό. Στο 21% ανέρχονται τα κέρδη για τον Μυτιληναίο, με τον όμιλο να σπάει κάθε ρεκόρ κερδοφορίας για το 2022, προβλέποντας ταυτόχρονα φέτος EBITDA ενδεχομένως και πάνω από 1 δισ. ευρώ. Κέρδη 20% για την Τιτάν, που για το 2022 περιμένει τζίρο πάνω από 2,25 δισ. ευρώ, καθώς το τέταρτο τρίμηνο το EBITDA διαμορφώθηκε πάνω από 330 εκατ. ευρώ, από 275 εκατ. ευρώ το 2021. Στο 18% ανέρχονται τα κέρδη για την Ελλάκτωρ, καθώς ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Άκτωρ στο σχήμα Δημήτρη Κούτρα και της κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστικής Wade Adams. Στο 18% ανέρχονται τα κέρδη τόσο για το Ιατρικό, όσο και για την Inform Λύκος, που απορροφάται από την Austria Cards. Κέρδoς 17% για τον ΑΔΜΗΕ, στο +16% η μετοχή της ΕΤΕ και η Βιοχάλκο, στο +15% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εν αναμονή της εισόδου της First Sentier και 14% τα κέρδη για τη Eurobank.
Οι περισσότερες αναλύσεις προβλέπουν ότι μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα επιδιωχθεί σταθεροποίηση στις αποτιμήσεις και κυρίως διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 1.000 μονάδες. Ειδικά τις επόμενες μέρες, που οι αγορές θα κληθούν να τιμολογήσουν τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ.