THEPOWERGAME
Δεύτερη μέρα απωλειών για την Wall Street και γκρέμισμα των χρηματιστηρίων, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού στην Ευρώπη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για ύφεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ τερμάτισε τις συναλλαγές την Πέμπτη πολύ κοντά στα χαμηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα (966) στις 967,91 μονάδες με απώλειες 2,19% χωρίς καμία προσπάθεια αντίστασης, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 970 μονάδων. Οι απώλειες ήταν μεγάλες, μία μέρα μετά την καθαρή τοποθέτηση σε ελληνικά blue chips από το δεύτερο μεγαλύτερο fund των ΗΠΑ την Vanguard και τις καθαρές εισροές να υπολογίζονται περί τα 20 – 30 εκατ. ευρώ σε ένα τζίρο 116 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης από τις 2 Δεκεμβρίου (-2%).
Όπως και να ‘χει πάντως, οι αναλυτές θεωρούν λογική, φυσιολογική και υγιή την διόρθωση που βγήκε την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, αν και η τάση δόθηκε από χθες από την Wall όταν ο Dow έχασε 600 μονάδες. Ο λόγος της νέας κακοδαιμονίας είναι τα απογοητευτικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων που σήμαναν συναγερμό στους επενδυτές για επιστροφή στην ύφεση, αν και τα σημερινά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν σε μικρότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. Τραπεζίτες όπως Τζίμυ Ντέιμον της JP Morgan εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι 5%. Οι εκτιμήσεις για την ΕΚΤ είναι ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διαμορφωθεί στην τελική του μορφή στο 3,75%.
Το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς για τις αποδόσεις των ομολόγων βοηθά να τροφοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου πώληση χρέους από κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή τη συγκυρία εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα την Παρασκευή για την έκδοση 10ετούς τίτλου με επιτόκιο 4,35%. Σήμερα πάντως, η απόδοση έφυγε πάλι πάνω από 4% εξαιτίας των ανησυχιών περί πισωγυρίσματος των οικονομιών.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν και σήμερα υψηλές, στα 106,2 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, όπου ξεχώρισαν 29 πακέτα για το 2,1% της Ιντεάλ που πέρασε από παλιούς μετόχους σε θεσμικούς επενδυτές. Σημειωτέον, ότι μετά τις 17.00 πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ. Συνολικά η αξία των πακέτων ανήλθε σε 18,6 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές, όπως σχολιάζουν χρηματιστές ότι βγήκαν εντολές πώλησης, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι υπήρξαν τοποθετήσεις σε καλύτερες αποτιμήσεις.
Πάνω από 45 η πτώση σε Άλφα και Πειραιώς, αλλά με όγκους εντυπωσιακούς, σχεδόν 14 εκατ. τεμάχια για την πρώτη και πάνω από 6 εκατ. τεμάχια για την δεύτερη. Σχεδόν 2,8% οι απώλειες στην Eurobank στην οποία άλλαξαν χέρια πάνω από 7 εκατ. τεμάχια και 1,3% για την ΕΤΕ με 2,7 εκατ. τεμάχια.
Ως προς τα μη τραπεζικά blue chips, μεγάλη η πτώση για την Μότορ Όιλ, στα 22,08 ευρώ, απομακρυνόμενη από τα υψηλά των 23,82 ευρώ και όγκο 321 χιλιάδων τεμαχίων. Πτώση 3,7% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πάνω από 2% για την Τέρνα Ενεργειακή με 124 χιλιάδες και 143 χιλιάδες αντίστοιχα. Απώλειες 3,3% για την ΔΕΗ, στα όρια των 7 ευρώ κι ενώ μέσα στην εβδομάδα είχε βρεθεί στα 7,32. Βουτιά πάνω από 45 και για τα ΕΛΠΕ, με κλείσιμο στα 7 ευρώ ενώ μέσα στον μήνα είχε βρεθεί στα 7,76 ευρώ. Πάνω από 2% η πτώση για την ΕΧΑΕ, στα 3,47 ευρώ ενώ μέσα στον μήνα διαπραγματευόταν στα 3,56 ευρώ. Πτώση άνω του 3,4% και για το Jumbo που από τα 16,70 υψηλό μήνα έφτασε στα 16,13 ευρώ.
Στα 21,32 υποχώρησε κατά 1% ο Μυτιληναίος και λιγότερο από 15 οι απώλειες για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, στα 14,44 και 13,10 ευρώ αντίστοιχα.
Υπέρ των πτωτικών μετοχών η συνολική εικόνα με 94 να κλείνουν με πτώση ένατι 16 μόλις ανοδικών.