THEPOWERGAME
Πάνω από τις μισές εταιρείες που απαρτίζουν τη μεσαία κεφαλαιοποίηση τερματίζουν τη χρονιά με πτώση από 1,61% (Cener) μέχρι 30,2%, αποτυπώνοντας το πόσο ευμετάβλητη ήταν η χρονιά για τις μετοχές, σε μια συγκυρία που τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι εισηγμένες έσπασαν ρεκόρ διανομής μερισμάτων από το 2009! Την ίδια στιγμή, τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη Τιμών διαμορφώνονται σε 3,25% για το σύνολο της χρονιάς και πλέον οι ελπίδες μετατίθενται για το 2023, που ειδικά για το πρώτο εξάμηνο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, δεν θα είναι και το πιο σταθερό, ακόμα και για την Ελλάδα, που έχει μπροστά της εκλογές αλλά και επενδυτική βαθμίδα.
Σε ό,τι αφορά το χρηματιστηριακό ταμπλό και τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ισχυρά κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών, εκτός της Alpha Bank, και από τα μη τραπεζικά blue chips οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της ενέργειας. Οι ενεργοβόρες εισηγμένες, όπως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου Στασινόπουλου και η Cenergy, κατέγραψαν απώλειες στις μετοχές τους 12,97% και 1,61% αντίστοιχα. Η πληροφορική, που αναμένει τα μεγάλα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, την τρέχουσα δεκαετία εμφάνισε απώλειες, με την πτώση της Quest να ανέρχεται σε 24,52%. Πτώση 29,46% για τον ΑΔΜΗΕ, λόγω επιβαρυμένων οικονομικών αποτελεσμάτων. Πτώση 2,14% για τον Παπουτσάνη, με την κερδοφορία να πιάνει ταβάνι στις προηγούμενες εταιρικές περιόδους και σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια μετά την αλλαγή του management. Πτώση 15,94% για τη Lamda, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει μπροστά της το μεγάλο project του Ελληνικού. Το ενεργειακό κόστος επιβάρυνε εκτός των άλλων και την πορεία της μετοχής της Τιτάν κατά 9,42% το 2022, ενώ η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ, για την οποία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση το 2023.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάρυνε τις δραστηριότητες της Coca-Cola στην Αν. Ευρώπη, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρεί 27,66%. Απώλειες 16,6% για τον Φουρλή, ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την επένδυση στην Τουρκία, πάνω από 7,78% η πτώση για τον ΟΛΠ, παρά τα ρεκόρ στην κρουαζιέρα φέτος. Πάνω από 27% η πτώση για το Κρι Κρι, που επηρεάστηκε από τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πτώση 15,36% για την ΕΥΔΑΠ, με τα αποτελέσματα να επιβαρύνονται από το κόστος ενέργειας. Πτώση σχεδόν 25% για την πορεία της μετοχής της Σαράντης, στο -10% ο ΟΤΕ, -16,71% η μετοχή της ΕΧΑΕ, καθώς λόγω κρίσης έχουν πέσει οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, στο -30,2% οι απώλειες για τη ΔΕΗ, η οποία, όμως, έχει μπροστά της σημαντικές εξαγορές στα Βαλκάνια, και -7,48% για την Alpha.
Από εκεί και πέρα, ισχυρά κέρδη πάνω από 25% φέτος για την Autohellas, λόγω τουρισμού, με τη μετοχή να εισέρχεται και στον δείκτη FTSE. Ισχυρά κέρδη πάνω από 20% για τα ΕΛΠΕ και 58,4% για τη Motor Oil, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων και την κούρσα της τιμής του «μαύρου χρυσού». Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται κατά 16,7% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά 51,25% εν όψει deal. Η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Ελλάκτωρ έδωσε ώθηση 30,7% στη μετοχή, ο τουρισμός ενίσχυσε την Aegean 11,8%. Η μετοχή της Μυτιληναίος με τα ισχυρά αποτελέσματα και την είσοδο στον MSCI κλείνει με κέρδη κοντά στο 30% φέτος, κέρδη 25,16% για τα Jumbo, με τα αποτελέσματα να κινούνται καλύτερα από τις προβλέψεις του Απόστολου Βακάκη (πάνω από 10% αύξηση τζίρου στο 11μηνο), κέρδη 12,4% για τον ΟΠΑΠ σε μία χρονιά που είχε Μουντιάλ. Από τις τράπεζες τα περισσότερα κέρδη κατέγραψαν η ΕΤΕ με άνοδο 25,60%, η Eurobank με 18% και η Πειραιώς με σχεδόν 10%.