THEPOWERGAME
Πέντε βασικά επιχειρήματα επικαλείται στις συναντήσεις του με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος. Σε εκδήλωση για την αγορά των παραγώγων, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι παριστάμενοι πήραν μια γεύση για το πώς ο νέος επικεφαλής του Χρηματιστηρίου «ψήνει» τα μεγάλα funds να αγοράσουν ελληνικά assets, ενώ σε μεγάλο βαθμό εξηγείται το πώς η εγχώρια κεφαλαιαγορά βγαίνει σχεδόν αλώβητη από την κρίση που χτυπάει μετοχές και ομόλογα, με απώλειες μόλις 2% από την αρχή του χρόνου, όταν στα ξένα χρηματιστήρια η πτώση ξεπερνάει το 20% για το ίδιο διάστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο:
Πρώτον: από τον Δεκέμβριο του 2015, που ήταν η περίοδος επιβολής των capital controls, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί αύξηση στις καταθέσεις 45% ή επιστροφή στις τράπεζες 56 δισ. ευρώ.
Δεύτερον: προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6% (σ.σ.: αναθεωρημένα στοιχεία), όταν η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,7% και η Ευρωζώνη 2,6%. Για δε το 2023 προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,4%, 1,5% στην Ευρώπη και 1,4% στην Ευρωζώνη.
Τρίτον: ο κ. Κοντόπουλος επικαλέστηκε στοιχεία της EY, λέγοντας ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος ως επενδυτικός προορισμός και πως έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πλέον φιλοεπενδυτική πολιτική διεθνώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που επικαλέστηκε ο κ. Κοντόπουλος, τρεις στους τέσσερις ξένους επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ισχυρό επενδυτικό προορισμό, περισσότερο και από αναδυόμενες αγορές, όπως π.χ. η Ρουμανία, που τη βλέπουν ένας στους τρεις.
Τέταρτον: σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, στην Ελλάδα συμβαίνει το μοναδικό φαινόμενο να αυξάνονται οι καταθέσεις, οι οποίες πλησιάζουν τα 220 δισ. ευρώ το 2022, και να υποχωρούν τα δάνεια, που πλέον διαμορφώνονται στα 147 δισ. ευρώ. Αυτό όταν η εικόνα είναι τελείως αντίστροφη στην υπόλοιπη Ευρώπη, με πρώτες στη λίστα χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Πορτογαλία.
Πέμπτον: υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ανόδου του Χ.Α., για το λόγο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ της χώρας, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ανέρχεται για τη χρονιά που διανύουμε στο 78,6%.
Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, το Χ.Α. να επιστρέψει μέσα στην ερχόμενη διετία εκεί όπου ανήκει, στις ώριμες αγορές, των οποίων έπαψε να αποτελεί μέλος το 2013. Δηλαδή, ο στόχος είναι η αναβάθμιση της αγοράς από τον MSCI και τον FTSE.