THEPOWERGAME
Το στοίχημα του rebalancing για τις μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς. Η επόμενη «αναμέτρηση» έχει οριστεί για τις 12 Μαΐου, οπότε και η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του διεθνούς επενδυτικού δείκτη της Morgan Stanley, που αποτελεί σηματωρό για τις επενδύσεις ξένων θεσμικών, αμοιβαίων κεφαλαίων, τραπεζών και funds.
Ο λεγόμενος Morgan Stanley Capital Index (MSCI) αποτελεί ορόσημο και «ευαγγέλιο» για τους ξένους επενδυτές, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με τις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την ένταξη της Εθνικής Τράπεζας και ενδεχομένως της Mytilineos.
Για να υπαχθεί μία μετοχή στον MSCI θα πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ εφόσον αφαιρεθεί το ποσοστό των βασικών μετόχων και το ποσοστό κατοχής ιδίων μετοχών που κατέχει κάθε εταιρεία. Στην περίπτωση της ΕΤΕ ως βασικός μέτοχος εμφανίζεται το ΤΧΣ με 40%, που σημαίνει ότι η καθαρή κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφώνεται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ από 3,38 δισ. ευρώ που είναι η αξία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos πλησιάζει τα 2,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι αν αφαιρεθεί σχεδόν το 30% που κατέχει ο βασικός μέτοχος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος συμπεριλαμβανομένων των ίδιων μετοχών (εκ των οποίων οι μισές πουλήθηκαν την Μεγάλη Τετάρτη στα 17 ευρώ), η καθαρή προς αξιολόγηση κεφαλαιοποίηση πλησιάζει το 1,6 δισ. ευρώ.
Το καλό νέο στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι ότι θα πρέπει να αναμένονται εισροές κεφαλαίων που αποδεσμεύτηκαν από την πρόσφατη έξοδο ρωσικών εταιρειών στο πλαίσιο του χρηματιστηριακού εμπάργκο της Δύσης στη Μόσχα. Ο MSCI δέκα μέρες μετά την εισβολή «πέταξε» τις ρωσικές εταιρείες από το καλάθι του και πλέον θα πρέπει να αναμένονται τα οφέλη που θα καρπωθούν άλλες, περιφερειακές αγορές, όπως της Λεωφόρου Αθηνών.
Πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει περάσει σε φάση αυτονομίας, ή τουλάχιστον αυτό προκύπτει έπειτα από ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων. Τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων για την περασμένη χρήση που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, τα υψηλά μερίσματα που μέχρι στιγμής υπερβαίνουν το 1,7 δισ. ευρώ, εμβληματικές επενδύσεις, όπως το πράσινο φως της διυπουργικής επιτροπής να εκκινήσει η δημιουργία του datacenter της Microsoft στην Ελλάδα, αποτυπώνονται στις εκθέσεις των ξένων οίκων, αλλά και των χρηματιστηριακών εταιρειών στην Ελλάδα. Στο επενδυτικό καλάθι τους παρατηρεί κανείς ότι περιλαμβάνονται πλέον μετοχές από ολόκληρο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι την Entersoft.
Τα καλό κλίμα στο Χρηματιστήριο ενδεχομένως επηρεαστεί από την αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από 4,5% σε 3%, με βάση την τελευταία πρόβλεψη του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και τον αρνητικό διεθνή περίγυρο, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Πλην όμως, τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2021, που έγιναν γνωστά τη Μεγάλη Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι «γίνεται δουλειά» και είναι θέμα χρόνου, όπως εκτιμούν χρηματιστές, η αποτύπωσή τους στο ταμπλό. Η κίνηση στις τράπεζες στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η ΕΤΕ για παράδειγμα, όχι απλώς κάλυψε το κενό που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά πλέον διαπραγματεύεται σε επίπεδα που έχει να δει από το μακρινό 2015. Η Πειραιώς επέστρεψε στα… προπολεμικά επίπεδα και προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται Eurobank και Alpha Bank.