THEPOWERGAME
Και πάλι πτώση και μάλιστα στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει με απώλειες 1,38%, στις 843,1 μονάδες, την στιγμή που οι διεθνείς αγορές έδειξαν να περιορίζουν τις απώλειές τους.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,29%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 5,62%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,61 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.478.776 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,69%.
Έλληνες και ξένοι επενδυτές μείωσαν θέσεις στο Χ.Α., προκειμένου να μην εγκλωβιστούν το τριήμερο (σ.σ. αύριο, 25 Μαρτίου είναι κλειστή η αγορά λόγω αργίας), αφού οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο παραμένουν απρόβλεπτες. Ειδικά από τη στιγμή που η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πήρε απόφαση για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μεταβάλλεται από στιγμή σε στιγμή, οι επενδυτές, τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες περιορίζουν το ρίσκο τους με αποτέλεσμα να κορυφώνονται οι πιέσεις στις τράπεζες και τα ενεργειακά χαρτιά.
Είναι σημαντικό ότι η Goldman Sachs διατηρεί τις 1.175 μονάδες ως τιμή στόχο για τον γενικό δείκτη φέτος.
Τέλος, στα ψιλά πέρασε ακόμα και το σημαντικό νέο για παραμονή της Ελλάδας στο waiver από πλευράς ΕΚΤ. Πρόκειται για νέο που στην ουσία καθησυχάζει τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα θα πορευτεί με την βοήθεια της ΕΚΤ μέχρις ότου ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. είναι κλειστό αύριο Παρασκευή, 25 Μαρτίου λόγω του εορτασμού της απελευθέρωσης.
ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Από τα blue chips ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή, που κρατήθηκε σε θετικό πρόσημο πάνω από τα 15 ευρώ. Στα όρια των 5 ευρώ η Aegean ως αποτέλεσμα των δυσοίωνων εκτιμήσεων της διοίκησης για φέτος, αφού εκτός από τον Covid, ενέσκηψε και το ουκρανικό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα ταξίδια το καλοκαίρι.
Η φορολογία κατά 90% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, πλήττει τις μετοχές τους. Πάνω από 1% οι απώλειες στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 7,21 ευρώ βρέθηκε η ΔΕΗ, παρά τα χαμηλά μέρας στα 7,11, στα όρια των 7 ευρώ τερμάτισαν τα ΕΛΠΕ με απώλειες πάνω από 1,5%, στα 13,41 ευρώ σταθεροποιητικά η ΜΟΗ, στα 14,08 διολίσθησε ο Μυτιληναίος.
Από τις τράπεζες, ξέφυγε πτωτικά πάνω από 25 η Πειραιώς, στο 1,365 ευρώ, αλλά περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες της Eurobank, που από τα 99 λεπτά κράτησε το 1 ευρώ. Κλείσιμο στο χαμηλό μέρας για την ΕΤΕ, στα 3,07 ευρώ, αλλά και για την Alpha στο 1,05 ευρώ.
Σε άλλες εποχές πάντως, το νέο ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επιλέγει τα ελληνικά ομόλογα για αγορές θα πυροδοτούσε ράλι στον κλάδο, κάτι που δεν έγινε. Πάντως, η ΕΚΤ σηματοδοτεί ότι θα στηρίξει την Ελλάδα μέχρις ότου πάρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023.
Ο ΟΤΕ εκεί που έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 16,34 ευρώ, έχασε και τα 16, για να υποχωρήσει στα 15,79. Μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο την Πέμπτη ο ΟΠΑΠ που βρέθηκε μέχρι τα 12,83 για να επιστρέψει στο κλείσιμο πάνω από τα 12,91.
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν την Πέμπτη και σημαντικές μετοχές, όπως ο Τιτάνας, ο Σαράντης, η Cenergy, η Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες πάνω 4,4%. Το deal με την Orsted που καθυστερεί, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος στις τιμές των πρώτων υλών, οδηγούν τους επενδυτές σε αναθεώρηση, ενώ δεν εκδηλώνονται αγορές για να αντιστραφεί η τάση. Πρόκειται για συμπεριφορά που παρατηρείται στο σύνολο του ταμπλό.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Lamda Development (+0,74%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-4,40%), της Viohalco (-4,21%), της Σαράντης (-3,65%) και της Aegean Airlines (-3,26%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+1,28%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+0,78%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-3,10%) και των Κατασκευών (-2,41%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 5.537.339 και 3.848.677 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 11,283 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 8.437 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 68 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Δούρος +19,86% και Μπήτρος +16,13%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Fieratex -8,12% και Προοδευτική -6,06%.