THEPOWERGAME
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν διάθεση ανάκαμψης, έστω κι αν Dax στην Φρανκφούρτη και Cac στο Παρίσι ενισχύονται οριακά, εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων τραπεζών, όπως της BNP Paribas.
Αυτό που είδαν οι επενδυτές χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ένα ιδιότυπο rotation. Αν τις προηγούμενες μέρες η κίνηση ήταν ανοδική σε Alpha και ΕΤΕ ή εναλλάξ, τις τελευταίες μέρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικά funds, έπαιρναν θέση στην Eurobank.
H αγορά εκκίνησε την Τρίτη στις 939 μονάδες, με την Alpha να σημειώνει κέρδη με το καλημέρα, περίπου 0,8% στο 1,341 ευρώ, η ΕΤΕ στα 3,60, ενώ με μικρές απώλειες 0,3% η Eurobank. Αμετάβλητη στο 1,467 ευρώ ξεκίνησε η Πειραιώς, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 0,18%.
Κέρδη 1,3% για τον ΟΠΑΠ, στα 13,15 ευρώ, ενώ θετικό το πρόσημο και για τον ΟΤΕ, στα 17,44 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, κίνηση προς τα 5 ευρώ επιχειρείται στην Βιοχάλκο, πάλι αντίδραση για τη ΔΕΗ στα 8,50 ευρώ, στα 15,40 ευρώ ενισχύεται στο ξεκίνημα και ο Μυτιληναίος.
Πάντως, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να έχει πάρει την ανηφόρα και πλέον να κινείται στο 2,32%, μαύρα σύννεφα ξαφνικά κυκλώνουν την ελληνική οικονομία. Δεν πρόκειται όμως για ελληνικό φαινόμενο, αφού ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος έχει σκαρφαλώσει στο 1,82% και τα 10ετή Ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα πάνω από 1% κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Η λήξη της πανδημίας, με δεδομένο ότι η μία μετά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τους περιορισμούς, βρίσκει τις αδυναμίες σε μία κρίσιμη καμπή. Τον πρώτο λόγο έχουν οι κεντρικές τράπεζες, αφού θεωρείται ειλημμένη η απόφαση αύξησης των επιτοκίων. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε πόσους γύρους θα εξαντληθούν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις φέτος, διερωτώνται οι διεθνείς αναλυτές. Όλα γίνονται για να φρεναριστεί ο πληθωρισμός, ως συνέπεια της αύξσης στις τιμές των πρώτων υλών, την αύξηση του μεταφορικού κόστους των αγαθών και βεβαίως της ενεργειακής κρίσης, η οποία ενδέχεται επιταθεί όσο διαρκεί το πολεμικό κλίμα στην Ανατολική Ευρώπη, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Υπό τα δεδομένα αυτά πάντως, η ελληνική οικονομία, όπως σχολιάζουν οι διεθνείς αναλυτές, αναμένεται να έρθει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι τέλος Απριλίου από την S&P, ενώ για την Τετάρτη, 9/2, στο πλαίσιο της 3μηνιαίας αναθεώρησης του MSCI δεν αποκλείεται η είσοδος της ΕΤΕ, αλλά και η έξοδος του Jumbo.