THEPOWERGAME
Τα ξένα funds και οι τράπεζες που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου CEO της ΕΧΑΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Goldman Sachs και συνδεδεμένα με τον αμερικανικό οίκο κεφάλαια, είναι από τους βασικούς αγοραστές μετοχών της ΕΧΑΕ το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν ο Σωκράτης Λαζαρίδης θα αποδειχθεί «πολύ σκληρός για να αποχωρήσει» από τη θέση στην οποία βρίσκεται αισίως έντεκα χρόνια, παραλαμβάνοντας την αγορά στις 1.500 μονάδες!
Το παζάρι, τουλάχιστον με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως χθες αργά το βράδυ, αφορούσε στο ύψος της αποζημίωσής του από τη συγκεκριμένη θέση, αυτή του CEO. O ίδιος όμως, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στον όμιλο από άλλο πόστο, αυτό του γενικού διευθυντή μετά από σύμβαση που έχει εγκριθεί από προηγούμενο Δ.Σ. του ομίλου. Πλην όμως, νεότερες πληροφορίες θέλουν ο ίδιος να δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει εντελώς από τον όμιλο. Αν όχι άμεσα, να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τεσσάρων – πέντε μηνών, μέχρις ότου ενημερωθεί ο νέος CEO.
Σ. Λαζαρίδης: Ο «άνθρωπος του ΧΑ»
Παράγοντες της αγοράς που είναι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι ο κ. Λαζαρίδης είναι «άνθρωπος του ΧΑ», δεδομένου ότι βρίσκεται σε αυτό από το 1992, ανεβαίνοντας ένα – ένα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας γνωρίζοντας αφενός όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, των παραγώγων και όλων των αγορών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΕΧΑΕ ως εκ των βασικών δημιουργών τους και αφετέρου όλα τα θεσμικά ζητήματα που διέπουν το Χ.Α. Που σημαίνει ότι ο αντικαταστάτης θα έπρεπε να διαθέτει ανάλογα προσόντα.
Στο μεταξύ, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ μετέχουν από τις 4/3/21 η Goldman Sachs με 5,34%. Συμμετέχει, επίσης, το Smallcap World Fund με 5,09% από τις 7/7/21. Και από τις 27/11/2013 παραμένει σταθερά το London and Amsterdam Fund με 5,01%. Στην προηγούμενη γενική συνέλευση είχε δηλώσει παρόν το 33,91%. Πέρα από το ποσοστό των funds που αθροίζεται σε 15,44%, το 18,47% εκτιμάται ότι ανήκει στις συστημικές τράπεζες, εμμέσως, μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων τους ή μέσω των asset managements.
Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι τράπεζες και βεβαίως τα funds είναι εκείνα που θα έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις, ειδικά ως προς το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει τη θέση του CEO της ΕΧΑΕ.
Οι θεσμικές αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον περασμένο Μάιο που προχώρησαν οι θεσμικές αλλαγές από την κυβέρνηση στην Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση, είχε δημιουργηθεί ζήτημα με την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη. Μάλιστα, τότε είχαν παραιτηθεί τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ, για τα οποία είχε λεχθεί για κάποια από αυτά ότι δεν εκπροσωπούσαν κάποιον φορέα σχετικό με την αγορά.
Πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που συνδέουν τυχόν αλλαγές στο management της ΕΧΑΕ με την ισχυρή παρουσία συγκεκριμένου αμερικανικού οίκου στις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που συντελούνται στην αγορά φέτος, όπως της ΔΕΗ.
Τέλος, πηγές προσκείμενες από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα του management της ΕΧΑΕ, αφού πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση σε κάθε περίπτωση.