THEPOWERGAME
«H επενδυτική στρατηγική αναπροσαρμόζεται, λαμβανομένων υπ’ όψη των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν», σημειώνει με νόημα κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής σε μεγάλο οίκο του Λονδίνου, με μεγάλη επίδραση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι αδιάφορο, αλλά το πρόβλημα (;) είναι το βάθος χρόνου. Και τι εννοεί με αυτό; Η δημοσιονομική σταθερότητα, και τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε μηδενικές ή και αρνητικές αποδόσεις σήμερα, δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπή τους, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2022. Και μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει στα προγράμματα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους μπορεί να φέρει απότομη προσγείωση σε ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική, παρά τη θεαματική αύξηση του ΑΕΠ στο β΄3μηνο κατά 16,2% σε ετήσια βάση.
Το Χρημαστιστήριο προφανώς δεν έχει κεφαλαιοποιήσει τίποτα από τα καλά νέα για την οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί επενδυτικό προορισμό και ότι χρειάζεται ετοιμότητα, σημειώνουν χρηματιστές από την πλευρά τους. Η κίνηση στη ΔΕΗ που ξεπέρασε τα 10 ευρώ, η επαναπροσέγγιση νέων υψηλών για τον Μυτιληναίο, η διαφυγή της Τέρνα Ενεργειακή πάνω από τα 12,7 ευρώ, η αντίδραση των τραπεζών, κυρίως της Εθνικής, δείχνουν ότι οι επενδυτές ακόμα παίρνουν θέση ή χτίζουν θέσεις σε ελληνικές μετοχές με σκοπό την επόμενη μέρα.
Μετά από ένα καλοκαίρι στο οποίο οι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα φαινομενικά ατελείωτο σερί με ρεκόρ, ο Σεπτέμβριος φέρνει μια σειρά νομισματικών και πολιτικών γεγονότων που θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» τους επενδυτές από τον εφησυχασμό τους και με το κύριο πρόβλημα να παραμένει ο πληθωρισμός. Αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν είναι μόνο του στον κόσμο.
H κρίσιμη αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος παράλληλα με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιαπωνία και Γερμανία ενισχύουν το ρίσκο για τις αγορές διεθνώς.
Ειδικότερα η μακροβιότερη ηγέτης της Δυτικής Ευρώπης, Αν. Μέρκελ, αποχωρεί από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια στην εξουσία και τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές νίκες, με το βασικό ερώτημα για τις αγορές να τίθεται στο τι θα σημαίνει μια νέα κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο δεν έχουν εκτροχιάσει εντελώς τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μπορεί να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακά στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ, θα μπορούσε να τονίσει ξανά ότι το tapering και οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι θεωρεί τις τρέχουσες αυξήσεις του πληθωρισμού ως παροδικές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Τα γεράκια έχουν αναλάβει δράση, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για το τέλος του προγράμματος στήριξης λόγω πανδημίας (PEPP).
Η ΕΚΤ ενδέχεται να επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών, αλλά η επικεφαλής της Κρ. Λαγκάρντ , πιθανότατα θα τονίσει ότι αυτό δεν αποτελεί tapering.