THEPOWERGAME
Βροχή συγχωνεύσεων, ενίσχυση κερδοφορίας και αύξηση των προσλήψεων για τις εισηγμένες σηματοδοτούν οι επικείμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σε συνδυασμό με τις επικείμενες ανακοινώσεις για το ΑΕΠ σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, οι ξένοι αναλυτές αναμένεται να περάσουν από νέα κρησάρα τις τιμές στόχους για τις εισηγμένες, οι οποίες παρά την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες (που δεν αφορά όλες), θα δουν την επόμενη διετία άνοδο της οργανικής τους κερδοφορίας, αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη της πανδημίας και τη δεύτερη κρίση μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή από την εποχή των μνημονίων.
Οι εισηγμένες, όπως καταγράφεται από τις επαφές που έχουν ξένοι αναλυτές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης (μετά τον Δεκαπενταύγουστο πλήθυναν οι επαφές των ξένων με τραπεζίτες και στελέχη του οικονομικού επιτελείου) εστιάζουν στις επερχόμενες ανακοινώσεις που θα αφορούν στη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%. Ήδη, τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από τους ισολογισμούς του ά 6μήνου.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούν τα περί μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%, κάτι που αφορά στα ξενοδοχεία, τον αεροπορικό τομέα, τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά.
Αναμένουν από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αγορά αναμένει τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%. Παράγοντες της αγοράς στέκονται περισσότερο και από τις μειώσεις των φόρων, στην αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών ως διαρθρωτική αλλαγή, ικανή να καταστήσει ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή συνιστά αύξηση των προσλήψεων και κάλυψη νέων θέσεων εργασίας.
Και τέλος, η αγορά αναμένει να γίνει πράξη επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έλευση των κεφαλαίων από το Recovery Fund και την επίλυση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου, θα μπορούσαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κάνοντας τις σημερινές αποτιμήσεις να φαντάζουν από το τρέχον εξάμηνο, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ξεπερασμένες.