THEPOWERGAME
Κίνητρο εδραίωσης της αγοράς πιο ψηλά αποτελούν οι κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια. Μετά από ένα θερμό καλοκαίρι, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των ενεργειακών επιχειρήσεων, αύριο μία ακόμα σελίδα γράφεται για τον κλάδο, που όμως, δεν αφήνει αδιάφορο όποιον ασχολείται με τα χρηματιστηριακά πράγματα.
Πάνω από 1,5 εκατ. κωδικοί που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. αναμένεται να διοχετεύσουν μέρος της ρευστότητάς τους στην ενέργεια το επόμενο διάστημα, αφού σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Επισημαίνεται ακόμα ότι στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα μικρά μεν, ανοδικά δε, ημερήσια βήματα του Γενικού Δείκτη το ταμπλό δείχνει να αφυπνίζεται και να αποκτά νέους πρωταγωνιστές συντηρώντας το ενδιαφέρον. Άλλωστε, είναι εμφανής η κίνηση διατήρησης πάνω από τις 920 μονάδες, παρά τις διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών. Ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΕΠ β’ τριμήνου, αξιολογήσεις και Γερμανικές εκλογές) που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.
Από οικονομικής άποψης, σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, η δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει την οικονομία ανοικτή στο σύνολο της τους επόμενους μήνες επιδιώκοντας παράλληλα την πρόληψη των κρουσμάτων με μέτρα για τους ανεμβολίαστους είχε θετική υποδοχή στην αγορά και ειδικά στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της οικονομίας. Επιπλέον η αύξηση των φετινών τουριστικών αφίξεων πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις έχει αναπτερώσει το ηθικό κλάδων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό και ενδέχεται να οδηγήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για το σύνολο του έτους. Η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η έναρξη μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρηματικών πλάνων φαίνεται να παίρνει σειρά στην χρηματιστηριακή ατζέντα .
Η ολοκλήρωση της προηγούμενης διόρθωσης που είχε ξεκινήσει από τα υψηλά των 930 μονάδων στα μέσα Ιουνίου, που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουλίου, έδωσε τη θέση της σε μία καλοκαιρινή άνοδο με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Το ΧΑ από τις 830 περίπου μονάδες ξεκίνησε μία ανοδική κίνηση η οποία σταδιακά οδήγησε και πάλι το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.
Βαριά χαρτιά αλλά και μικρομεσαία πρωταγωνίστησαν σε αυτήν την κίνηση.
O FTSE 25 από τις 1995 μονάδες βρέθηκε στις 2119 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 9%.
Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή από 19 Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 9% και ο τραπεζικός δείκτης σχεδόν αντίστοιχα.
Η άνοδος στηρίχθηκε σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά και σε δύο συστημικές τράπεζες.
Πιο αναλυτικά την καλύτερο πορεία στο εν λόγω διάστημα έχει καταγράψει η μετοχή της Ελλάκτωρ με άνοδο 23,26%.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις η άνοδος της ΔΕΗ σε νέα υψηλά δημιούργησε άνοδο 17,53%.
Σε νέα υψηλά κινήθηκε και η Μυτιληναίος με την άνοδο να ανέρχεται στο 16,36%.
Νέα υψηλά είχαμε και στον ΟΤΕ με την άνοδο να φτάνει το 13,7%.
Η Viohalco έχει άνοδο 12,53%, ενώ ο ΟΠΑΠ 12,43%.
Μετά τις παραπάνω μετοχές η Alpha Bank έχει συμβάλει στην άνοδο της αγοράς καθώς έχει ενισχυθεί κατά 12,30% και η Εθνική Τράπεζα κατά 11,27%.
Η μόνη μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που δε συνέβαλε στην άνοδο της αγοράς είναι η Jumbo η οποία στο εξεταζόμενο διάστημα υποχωρεί κατά 2,22%.