THEPOWERGAME
Αλλάζουν τα επίπεδα των αποτιμήσεων των εισηγμένων στο Χ.Α. τα πρόσφατα deals σε Pharmathen, MΕΒΓΑΛ, Chipita, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου και τις εκδόσεις ομολογιακών στις τράπεζες και τις εισηγμένες είχαν σαν αποτέλεσμα την άντληση πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, ένα ποσό που «μεταφράζεται» σε περίπου 24 – 25 εκατ. ευρώ που λείπουν από τον ημερήσιο τζίρο. Η αγορά το διάστημα αυτό και παρά τις κοσμογονικές εξελίξεις στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, αλλά και με την επανένταξη μετοχών στους δείκτες της Morgan Stanley έφτασε μέχρι την… κορυφή των 927 μονάδων, επίπεδα που συνιστούν τα πιο ψηλά για φέτος.
Στο τέλος Μαΐου ανακοινώνεται η πρόθεση της Mondelez να αγοράσει την Chipita, ένα deal που δεν έχει τόσο η σημασία του τελικού ποσού (2 δισ. δολ.), όσο η αποτίμηση που έγινε και έδειξε ότι πουλήθηκε 20 φορές τα EBITDA!
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι η Vivartia (που ελέγχεται πια από το CVC Fund) προχώρησε στην πώληση του ποσοστού που κατείχε στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Με την παραπάνω κίνηση ωστόσο, δημιουργήθηκε νέος μετοχικός σχηματισμός στην εταιρεία, καθώς ποσοστό αποκτά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδρυτική οικογένεια της κ. Μαίρης Χατζάκου ενισχύει το ποσοστό της στην εταιρεία, ενώ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά το 21,5% αυτής. Σημειώνεται ότι η κ. Μαίρη Χατζάκου διατηρούσε μικρό μειοψηφικό ποσοστό στην Chipita, εταιρεία που ίδρυσε ο επιχειρηματίας και η οποία πωλήθηκε στην Mondelez στα τέλη Μαΐου έναντι 2 δισ. δολαρίων.
Η περίπτωση πώλησης της Pharmathen που έγινε γνωστή την Δευτέρα που μας πέρασε, έδειξε ότι ο Νίκος Σταθόπουλος έκλεισε τη συμφωνία πώλησης της εταιρείας με το ελβετικό Partners Group, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Με όρους συνολικής αξίας και με τον καθαρό δανεισμό να είναι ανάμεσα στα 150 και τα 200 εκατ. ευρώ. Μέσα σε έξι χρόνια η εταιρεία αποτιμήθηκε σχεδόν 3,5 φορές πάνω από εκεί όπου έγινε η αρχική τοποθέτηση της BC Partners. Γεγονός που μεταφράζεται σε υπεραξίες άνω των 1,1 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Pharmathen Holding Global ( 80% BC Partners και 20% οικογένεια Κάτσου) θα λάβουν αναλογικά τα 1,4 με 1,45 δισ. ευρώ του καθαρού τιμήματος πώλησης. Η αποτίμηση έδειξε 20 φορές τα EBITDA!
Παρόλα αυτά, η αγορά, με εξαίρεση το διεθνές sell off της περασμένης Δευτέρας, δεν είδε καν ή δεν άκουσε τίποτα από τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, τέτοια που προφανώς σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να καθορίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για μεγάλο διάστημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις 7 Ιουλίου ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης τόσο στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» (ΕΝΑΕ) όσο και στην ηλεκτρονική δημοπρασία του ακινήτου της ΕΤΑΔ. Ο ίδιος, αγοράζοντας και τα χρέη του ιστορικού ναυπηγείου που είχε ιδρυθεί επί Σταύρου Νιάρχου, πλήρωσε τίμημα για το ακίνητο της ΕΤΑΔ που έφτασε τα περίπου 37,3 εκατ. ευρώ, περίπου 7 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ενώ στα περίπου 25 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για τον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ.
Κι αν αυτές είναι επιχειρηματικές συμφωνίες εκτός Χ.Α., εντός Χ.Α. deals, δεν έτυχαν της αναμενόμενης υποδοχής. Ούτε η είσοδος νέων μετόχων αποτιμήθηκε όσο θα έπρεπε στην Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή να υστερεί σε αποδόσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά ούτε και η είσοδος άλλων κορυφαίων επιχειρηματικών ονομάτων της χώρας, στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ αποτέλεσε το σήμα που θα περίμενε η αγορά για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.