Εκτός από τις μετοχές που γκρεμίζονται, σε εξέλιξη είναι παράλληλα και sell off στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, που παρασέρνει και τα εταιρικά ομόλογα. Η ιδέα ότι θα είναι «ασφαλές καταφύγιο» για όσους καίγονται από τις μετοχές δείχνει να πηγαίνει περίπατο, όπως και η φιλοδοξία Τραμπ με τους δασμούς να υποχωρήσουν τα επιτόκια των ομολόγων στις ΗΠΑ καθώς θα μεταφέρεται χρήμα στους αμερικανικούς κρατικούς τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας ώστε να μειωθεί το επιτόκιο, το κόστος δανεισμού, για την αναχρηματοδότηση του υπέρογκου κρατικού αμερικανικού χρέους .
Η φυγή από τα αμερικανικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας οδήγησε σε εκτίναξη των αποδόσεων, προκαλώντας την μεγαλύτερη πώληση από το 2020 σε ό,τι θεωρείται τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, ενώ αρκετόί παίκτες της αγοράς υποθέτουν ότι πίσω από το κύμα πωλήσεων βρίσκεται η Κίνα που πυροβολεί μέρος από τεράστια αποθεματικά αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει ως πράξη αντεκδίκησης της «υπεροπτικής και εκφοβιστικής πολιτικής των ΗΠΑ με τους δασμούς».
Η απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύτηκε κατά 14 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το 4,9% νωρίς στις αμερικανικές συναλλαγές. Στη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, η απόδοση ξεπέρασε προσωρινά το 5%, προκαλώντας ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να αυξάνονται απότομα στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Η ταχεία άνοδος των αποδόσεων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα, απειλεί να προκαλέσει νέο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, η οποία ήδη κινδυνεύει από ύφεση καθώς οι δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Η κίνηση αυτή έχει εντείνει τις ανησυχίες για πωλήσεις από ξένους επενδυτές ή για αναζήτηση ρευστότητας από επενδυτές, καθώς η αναταραχή εξαπλώνεται στις αγορές.
Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να βρει 7 τρισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει κρατικά ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2025 στο πλαίσιο του αστρονομικού χρέους των 36,5 τρισ. δολ. Κι όλα αυτά όταν το παγκόσμιο χρέος έχει εκτιναχθεί 315 τρισ. δολάρια, μια ανάσα από το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα ακολουθούν και τα ευρωπαϊκά, εγείροντας ανησυχίες για την αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης σε μια περίοδο αδύναμης ανάπτυξης. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει και τις περισσότερες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία και φυσικά την Ελλάδα που έχει δει μήνες τώρα τις αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρούν σημαντικά, αλλά τώρα σκαρφάλωσαν πάνω από 3,6%. Η απόδοση των κρατικών τίτλων στην Γερμανία είναι στο 2,6%, στην Ιταλία στο 3,9% και στη Γαλλία στο 3,4%.

Τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει το 131,7% το 2029 ©Bloomberg ΔΝΤ
Η Κίνα και οι πυροβολισμοί στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ
«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα αμερικανικά ομόλογα», είπε στο Bloomberg ο έμπειρος της αγοράς ομολόγων Γκρεγκ Πίτερς, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση περισσότερων από 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως συνδιευθύνων επενδύσεων στην PGIM Fixed Income. «Έχει δημιουργήσει μια ισχυρή αναδίπλωση».
Ορισμένοι επενδυτές υποθέτουν ότι οι παγκόσμιοι διαχειριστές, όπως η Κίνα, μπορεί να επανεκτιμούν τις θέσεις τους στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, δεδομένων των καταλυτικών επιπτώσεων της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ. Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα αμερικανικά ομόλογα δεν αποτελούν πλέον το καταφύγιο του παρελθόντος, αλλά τέτοιες συναλλαγές σπάνια ανακοινώνονται σε πραγματικό χρόνο. Τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία μειώνουν τις θέσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα εδώ και κάποιο καιρό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
«Η Κίνα μπορεί να τα πουλά σε αντίποινα για τους δασμούς», δήλωσε ο Κενιχίρο Κιταμούρα, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικού σχεδιασμού και έρευνας της Meiji Yasuda στο Τόκιο. «Τα αμερικανικά ομόλογα κινούνται λόγω πολιτικών παραμέτρων αντί για προσφορά και ζήτηση, οπότε προς το παρόν θα περιμένω και θα παρακολουθήσω. Είναι δύσκολο να εμπλακώ τη στιγμή αυτή».
Η εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία επηρεάζει τα πάντα, από το κόστος των στεγαστικών δανείων μέχρι τα επιτόκια των δανείων, θέτει σε αμφισβήτηση τον στόχο του Υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, να μειώσει το κόστος δανεισμού για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Τα αμερικανικά ομόλογα υπήρξαν για καιρό το στήριγμα στην κατασκευή χαρτοφυλακίων, με τους επενδυτές να βασίζονται στη σταθερότητα και τον πλούτο της Αμερικής για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους. Η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη θα παρακολουθείται στενά ως μια ακόμη δοκιμασία της συναισθηματικής διάθεσης των αγορών.
Η πτώση των τιμών των ομολόγων άφησε τους επενδυτές χωρίς καταφύγια, καθώς οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές βυθίστηκαν ξανά, με τον δείκτη Stoxx 600 της Ευρώπης να σημειώνει πτώση περίπου 3%. Στις ΗΠΑ οι μετοχές υποχωρούν ξανά. Το δολάριο υποχώρησε και το πετρέλαιο Brent έπεσε κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, από όλες τις κινήσεις, η απότομη και ασυνήθιστη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων τράβηξε την προσοχή των traders, με πολλές θεωρίες, πέρα από τον δάκτυλο της Κίνας, να κυκλοφορούν για το τι μπορεί να προκάλεσε αυτήν την αύξηση, δεδομένου ότι συνήθως οι αποδόσεις πέφτουν όταν οι χρηματοοικονομικές αγορές βρίσκονται σε κρίση.
Ένα μέρος της ανησυχίας ήταν η απογοητευτική δημοπρασία χρεογράφων τριετούς διάρκειας την Τρίτη, η οποία ενίσχυσε την νευρικότητα ενόψει της δημοπρασίας των 39 δισ, δολ. για 10ετή ομόλογα την Τετάρτη και της δημοπρασίας των 30ετών ομολόγων την Πέμπτη.
Άλλοι traders υποστήριξαν ότι υπάρχει ένας βαθύτερος φόβος και η πιθανότητα κρυφών κινδύνων. Δεδομένης της έντασης της πώλησης, κάποιοι ανέφεραν την πιθανότητα ξένων επενδυτών να πωλούν αμερικανικά χρέη ή επενδυτών να απορρίπτουν ό,τι μπορούν για να συγκεντρώσουν γρήγορα μετρητά.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα hedge funds αναγκάζονται να ξεπουλήσουν θέσεις γρήγορα, όπως στην περίπτωση της κατάρρευσης του basis trade του 2020, κάτι που μπορεί να ενισχύει περαιτέρω την αναταραχή στις αγορές. Κάποιοι υποδεικνύουν την ξαφνική κατάρρευση ενός δημοφιλούς στοιχήματος ότι τα αμερικανικά ομόλογα θα τα πήγαιναν καλύτερα από τα swaps.
«Μπαίνουμε σε ένα πτωτικό σπιράλ που δεν θα έχει καλό τέλος, καθώς η εξαιρετικότητα των ΗΠΑ συνεχώς υποτιμάται», δήλωσε η Σόφι Ουίν, στην BNP Paribas Asset Management.
Ο Τζορτζ Σαραβελός, επικεφαλής FX στην Deutsche Bank AG, προειδοποίησε ότι «μπαίνουμε σε αχαρτογράφητο έδαφος στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα» και ότι «αν η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων συνεχιστεί, δεν βλέπουμε άλλη επιλογή για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρά να παρέμβει με έκτακτες αγορές αμερικανικών ομολόγων για να σταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων».