THEPOWERGAME
Θερμής υποδοχής τυγχάνει στην τέταρτη έξοδό της στις αγορές φέτος η Ελλάδα με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Η ζήτηση για το re-opening του τίτλου 10ετούς ωρίμανσης κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το επιτόκιο υποχωρεί σε σχέση με το αρχικό guidance.
Υπενθυμίζεται ότι όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά στην απόδοση διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 90 μονάδες βάσης ή 1%. Η υψηλή ζήτηση, ωστόσο, που έφτασε γρήγορα πάνω από τα 19,5 δισ. ευρώ, οδήγησε στη μείωση της καθοδήγησης στο 0,95% (mid swap συν 85 μονάδες βάσης).
Το ομόλογο θα έχει ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2031 και είχε εκδοθεί πρώτη φορά στις 27 Ιανουαρίου. Ήδη από χθες, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura να τρέξουν την έκδοση.
Το powergame.gr είχε ήδη προαναγγείλει την έκδοση από τη Δευτέρα, την ώρα που κατά την έκδοσή του τον Ιανουάριο, το 10ετές είχε σπάσει δύο ρεκόρ. Αυτό του μεγαλύτερου στην ιστορία βιβλίου προσφορών για ελληνικό κρατικό τίτλο, καθώς και του νέου ιστορικού χαμηλού που σημείωσε το κόστος δανεισμού στην 10ετία. Το σύνολο των προσφορών που κατατέθηκαν από περισσότερους από 300 επενδυτές, ξεπέρασε τα 29 δισ. ευρώ (καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2010 και των 25 δισ. ευρώ), με την Ελλάδα να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ.
Η ελληνική Κυβέρνηση είχε στόχο σε άλλη μία έξοδο τον Ιούνιο, μετά το 5ετές τον Μάιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, ενόψει των αβέβαιων προοπτικών στο β’ εξάμηνο, τόσο λόγω της πορείας της πολιτικής της ΕΚΤ, όσο και της ανάκαμψης, τα οποία μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δανειστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και με ευνοϊκά επιτόκια, και να πιάσει έτσι τον στόχο των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021, ενώ με το re-opening αυξάνεται η ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου, η οποία εάν αντληθούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 5,5 δισ. ευρώ.
Ήδη το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έπεσε κάτω από τις 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008. Την ίδια ώρα, αξίζει να αναφερθεί πως τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποδίδουν στο 0,82%, πέντε μονάδες βάσης λιγότερο από τα αντίστοιχα των ιταλικών.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.